Zupa z dyni – najlepszy przepis na zupę z dyni
Wbrew pozorom – nie łatwo jest znaleźć dobry przepis na zupę dyniową. Po wypróbowaniu kilkunastu z całą pewnością mogę stwierdzić, że z tego przepisu wychodzi najlepsza zupa z dyni.
Dynia to z całą pewnością drogocenne warzywo. Jest wyjątkowo bogata w witaminy i minerały, a do tego – niskokaloryczna. Sezon na dynię zaczyna się już na początku września, a dzięki temu, że dynię wyjątkowo łatwo się przechowuje i świetnie nadaje się na przetwory – można ją jeść praktycznie aż do stycznia.
Zupa z dyni jest bogata przede wszystkim w B-karoten, potas, fosfor, witaminy z grupy B oraz cynk. W dodatku jest całkowicie pozbawiona sodu.
Tłuszcze, które zawarte są w pestkach z dyni zaliczane są do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, a zatem tych najcenniejszych dla naszego zdrowia. Około 80% kwasów tłuszczowych zawartych w dyniowych pestkach to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to kwasy wiekrotnie nienasycone! Warto tu zaznaczyć, że kwasy nienasycone są niezbędnym elementem do wytwarzania witaminy D w naszym organizmie, a także błon komórkowych. A zatem – jedzmy dynię na zdrowie!
Zupa z dyni – co potrzebne?
- 1 niewielka dynia – ok. 2kg
- 4 pomidory świeże, bądź jedna puszka pomidorów
- 2 średnie cebule
- ok. 300g schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól
- pieprz
- śmietana
- olej do podsmażenia mięsa
Zupa z dyni – przygotowanie
- Mięso dokładnie umyj i pokrój w cienkie, niewielkie paseczki. Na patelni rozgrzej olej i uzmaż schab tak, aby był zrumieniony z każdej strony. Następnie mięso zdejmij z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmaż pokrojoną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Do dużego garnka wrzuć dynię obraną ze skóry i pokrojoną w kawałeczki. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory, a całość dopraw do smaku odrobiną soli, pieprzem i bazylią. Gotuj przez kolejne 10 min.
- Kiedy dynia będzie miękkka, należy zmiksować całą zupę na gładką masę.
- Podawaj z paseczkami schabu i cebuli, do smaku warto dodać również śmietanę.
Smacznego!
