Zespół jelita drażliwego – jak leczyć?
Zespół jelita drażliwego wymaga specjalnego podejścia do leczenia. Jeśli podejrzewasz u siebie nieszczelność jelit – sprawdź koniecznie jak temu zaradzić!
- produktów wysoko-przetworzonych,
- słodyczy,
- alkoholu,
- olejów roślinnych,
- zbóż,
- rezygnacja z produktów, na które stwierdzono alergię,
- a także ograniczenie spożycia owoców.
Zespół jelita drażliwego wymaga od nas eliminacji z diety przede wszystkim takich produktów, które mogą być przedmiotem nietolerancji pokarmowej, a nawet sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych.
Zespół jelita drażliwego – co jeść?
W diecie osoby, która ma problem z jelitami powinny się znaleźć:
- glutamina – przynajmniej 1,5g/dzień. Substancja ta pomoże zregenerować nabłonek,
- glicyna, prolina – poprawiają szczelność jelit,
- kwasy Omega-3 – do 2g/dzień. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne,
- antyoksydanty – zabiegają niekorzystnym skutkom utleniania tłuszczów, których zawartość w diecie należy zwiększyć,
- imbir, kurkuma, boswellia – działają przeciwzapalnie,
- probiotyki – dbają o prawidłowy stan jelit i zapobiegają dalszym nieszczelnościom jelit,
- ponadto: warzywa, cebula, czosnek, jabłka, bielmo cytrusów, morele, śliwki, żurawina, borówki, buliony i rosoły mięsne (są bogatym źródłem glutaminy i proliny).
Warto również zdiagnozować i objąć leczeniem pozostałe choroby, które występują w naszym organizmie, zbadać niedobory witamin i mikroelementów, uzupełnić wszelkie niedobory, w tym także witaminy D3. Powinniśmy również ograniczyć stres, nadmierne przemęczenie fizyczne, całkowicie zrezygnować ze wszystkich używek, a także zadbać o wysokie spożycie produktów probiotycznych.
Tylko sumienne i regularne dbanie o stan jelit może pomóc w wyleczeniu choroby i pozbyciu się wszystkich nieprzyjemnych objawów, które są najczęstsze przy chorobie jelit.
