Zdrowe produkty z Polski zaczynają podbijać nie tylko nasz własny, rodzimy rynek, ale także rynki zagraniczne. Co w nich takiego jest?

Zdrowe produkty z Polski to przede wszystkim takie, które są bogatym źródłem witamin i minerałów, a także cennych substancji odżywczych. Nasz organizm potrzebuje wielu cennych składników odżywczych, a zapewnienie ich wymaga bardzo zróżnicowanej diety. Warto także wspomnieć, że oprócz zawartości poszczególnych witamin i minerałów w produktach spożywczych, istotne jest także ich przyswajanie przez nasz organizm. Jakie więc zdrowe produkty z Polski warto jadać?

Miód i produkty pszczele

Miód, pierzga i propolis to najpopularniejsze produkty pszczele, jakie są bez problemów dostępne na naszym rynku. Produkty te mają wiele wartości odżywczych i leczniczych. Są bogate w witaminy, minerały, probiotyki, antyoksydanty i cenne enzymy. Ponadto, działają antybakteryjnie, antywirusowo oraz antygrzybicznie. Pierzga jest bardzo cennym źródłem białka, które dostarcza nam niemal wszystkich najistotniejszych aminokwasów, a także witaminy z grupy B, E oraz C, karotenoidy i lecytynę. Propolis skutecznie podnosi naszą odporność, uważany jest także za naturalny antybiotyk. Warto jednak pamiętać, że gotowany miód traci wiele ze swoich wartości odżywczych, dlatego nie powinno się dodawać go do gorących potraw.

Zdrowe produkty z Polski – dynia

Dynia jest wspaniałym warzywem, które w naszych warunkach atmosferycznych rośnie doskonale, a jej uprawa jest niezwykle łatwa. Warto to wykorzystać, bowiem dynia jest niezwykle bogatym źródłem w witaminę C, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Dynia jest królową jesieni, tym bardziej warto wykorzystać jej cudowne właściwości przed nadejściem okresu zachorowań. Ponadto, warzywa te zawierają dużo witaminy A, białka, karotenoidów, potasu, wapnia, magnezu oraz błonnika pokarmowego. Warto także wiedzieć, że kolor dyni ma ogromne znaczenie na zawartość witamin. Im bardziej intensywna barwa miąższu dyni – tym więcej składników odżywczych. Niezwykle cenne są także pestki dyni, w których blisko 40% to niezwykle cenne dla naszego zdrowia oleje. Zawartość fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także kwasu linolowego i olejowego oraz witamin, beta-karotenu, potasu, cynku i selenu sprawia, że pestki dyni są niezwykle cenne dla naszego zdrowia i warto wykorzystywać je przy niemal każdej okazji! Z dyni możemy ugotować zupę, upiec ciasto bądź dodać ją do sosu. Warto także wiedzieć, że pestki dyni pomagają zwalczać pasożyty w naszym organizmie.

zdrowe produkty z polski
lepszafotografia.pl

Zdrowe produkty z Polski – kapusta kiszona

Kapusta kiszona jest jednym z najpopularniejszych produktów typowo polskich. Niemal nigdzie po za granicami naszego kraju kapusta kiszona nie jest znana. A szkoda, bowiem jej wpływ na nasze zdrowie jest absolutnie niezastąpiony.  Kapusta kiszona skutecznie obniża poziom cholesterolu, wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, a także dostarcza nam wielu cennych witamin, takich jak witamina A, C, B, K oraz E. Ponadto, jest niezwykle cennym źródłem minerałów: wapń, potas, żelazo, cynk, magnez, mangan oraz z związki siarki organicznej mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie i są niezbędne do tego, aby nasz organizm poprawnie funkcjonował. Nie można także zapominać o tym, że kapusta kiszona wykazuje niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie naszych jelit. Oczyszcza jelita, poprawia florę bakteryjną, a także przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Pamiętajmy jednak, aby w sklepie wybierać naturalnie kiszoną kapustę, bez dodatku octu, który niszczy wszelkie pozytywne działanie kapusty kiszonej.

Buraki w każdej postaci

Buraki są jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Niektórzy nie doceniają jego wartości, jednakże robią tym wielki błąd. Faktem jest, że buraki nie są zbyt bogate w witaminy. Jednakże zawartość minerałów jest tak ogromna, że nie można pomijać buraków w naszej codziennej diecie. Wysoka zawartość żelaza, potasu, wapnia, magnezu czy kwasu foliowego wpływają bardzo pozytywnie na nasze zdrowie i zapobiegają wielu chorobom. Buraki pomagają leczyć anemię, wzmacniają nasz układ krwionośny, skutecznie obniżają ciśnienie, regulują poziom cholesterolu i zwiększają odporność naszego organizmu. Ponadto, buraki silnie oczyszczają nasz organizm, przyspieszają przemianę materii oraz działają odkwaszająco. Najcenniejsze są soki przygotowane z surowych buraków bądź surówki przygotowywane z surowych warzyw.

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!