Zakwaszenie organizmu produkty zakwaszające
Zakwaszenie organizmu produkty spożywcze to najczęstszy powód zakwaszenia. Co jeszcze? Duży wysiłek fizyczny, zbyt mało czasu spędzanego na świeżym powietrzu, ale przede wszystkim – zła dieta. Zmień to!
Po ciężkim treningu zwykle wystarczy kilkunastominutowy lekki trening, aby pozbyć się nadmiaru kwasu mlekowego z mięśni, a tym samym, zwalczyć powstające po treningu zakwaszenie w organizmie. Jednakże, głównym czynnikiem zakwaszającym nasz organizm są produkty spożywcze, które po zjedzeniu, podczas trawienia tworzą środowisko kwaśne. Wraz z zakwaszeniem organizmu przychodzi ogromna ilość objawów, a następnie bardzo ciężkich, czasem nawet śmiertelnych chorób.
Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania wymaga zarówno produktów spożywczych alkalizujacych, jak i produktów kwasotwórczych. Powinniśmy jednak zachować proporcje dziennego spożycia 20% produktów kwasotwórczych i 80% zasadowych. Ktorych produktów w naszej diecie powinno być mniej? Co zakwasza nasz organizm?

Zakwaszenie organizmu – czym tak naprawdę jest?

Równowaga kwasowo zasadowa kluczem do zdrowia
Zakwaszenie organizmu produkty kwasotwórcze
Zakwaszenie organizmu produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 – 5,0:
- Mięso i wędliny (zwłaszcza wieprzowina)
- Cukier i produkty zawierające cukier
- Konserwanty, barwniki, aromaty
- Sztuczne słodziki
- Biała mąka pszenna i produkty pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Kawa
- Czarna herbata
- Kakao i czekolada
- Sól
Zakwaszenie organizmu produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 – 6,0:
- Ryby
- Jaja
- Płatki zbożowe
- Chleb żytni
- Makaron pełnoziarnisty
- Ryż brązowy
- Orzeszki ziemne
- Piwo
Zakwaszenie organizmy produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:
- Twaróg
- Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
- Kasza gryczana
- Makaron sojowy
- Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
- Otręby
- Fruktoza
Zakwaszenie organizmu produkty kwasotwórcze, których również należy unikać:
- Przetworzone mieszanki miodów pszczelich
- Mleko i jego niektóre przetwory
- Potrawy smażone
- Rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy, palmowy itd.
- Warzywa strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki
- Owoce żurawiny, borówki, jagody, śliwki
- napoje alkoholowe wysokoprocentowe
- tytoń (zarówno papierosy jak i fajka)
- leki
- stres
Należy elieminować w codziennej diecie nadmierne spożywanie tych produktów i starać się każdego dnia spożywać te produkty, które w wysokim stopniu odkwaszają nasz organizm. Tylko prawidłowo zblilansowana dieta pomoże nam zachować i utrzymać doskonałe zdrowie i kondycję, a także nie przybierać nadmiernie na wadze.
