Sposób na kotlety cz. 2 – kotlety z kurczaka
Dziś prezentujemy bardzo oryginalny i ciekawy pomysł na kotlety z kurczaka. Kotleciki te są bardzo delikatne w smaku i zaskakująco pyszne!
Przepis poznałam dzięki mojej koleżance, za co bardzo jej dziękuję. Danie dość często pojawia się na naszym stole, bo rzeczywiście jest wyśmienite. W smaku, kotlety są wyjątkowo delikatne i pyszne. Cudowna uczta dla podniebienia. Ale jak je zrobić?

Kotlety z kurczaka – składniki
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- około 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- ewentualnie czosnek
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Kotlety z kurczaka – przygotowanie
- Piersi z kurczaka dokładnie płuczemy i kroimy na malutkie kawałeczki.
- Pokrojonego kurczaka wrzucamy do naczynia, do którego dodajemy resztę składników: jajko, mąkę, majonez i przyprawy.
- Wszystko mieszamy na jednolita masę. Jeśli mąki jest za mało – dosypujemy wg uznania.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy nasze ciasto i formujemy kotlety z kurczaka.
- Na wolnym ogniu smażymy danie z obu stron i nakładamy na talerze.

Tak przyrządzone kotlety można podawać z ziemniakami i surówką lub z ryżem czy kaszą. W każdej kombinacji będą smakowały wyśmienicie. Są idealnym sposobem na to, aby zaskoczyć rodzinę przy stole. Ogromnym atutem jest również to, że kotlety są chętnie zjadane przez dzieci! Jeśli więc zastanawiasz się, jak przekonać dziecko do zjedzenia mięsa – ten przepis będzie pomocny.
Chętnie poznamy Wasze opinie na temat tego przepisu. Możecie podzielić się nimi z nami w komentarzach. Zapraszamy.
Smacznego!