Souping, moda na zdrowie! Zupa krem z zielonego groszku i awokado
Souping to moda, która przywędrowała do Polski z zachodu. Ten nowy trend polega na zdrowym odżywianiu się…zupami! Promowany przez Green Bike, warty polecenia każdemu!
Souping kreuje nowy nurt w zdrowym odżywianiu. Polega na jedzeniu zdrowych zup, korzystaniu z ciekawych przepisów, urozmaicania diety cennymi warzywami (czasem też owocami) i zastępowaniu zupami codziennych przekąsek. Zamiast drożdżówki, batona czy innej niezdrowej przekąski – zgodnie z filozofią soupingu – sięgamy po zdrowe, lekkie, niskokaloryczne, ale sycące zupy! W dodatku, zupy nie zawierają dodawanego cukru, laktozy ani glutenu. To idealna dieta dla każdego!
Souping – dlaczego warto?
Wśród wielu zalet tego stylu żywienia, do najważniejszych trzeba zaliczyć pozytywny wpływ na zdrowie. Zupy są lekkie i sycące, mają mało kalorii, potrafią nasycić na długi czas i wpływają pozytywnie na nasze jelita. Są bogate w błonnik pokarmowy, ale nie zawierają cukru, laktozy i glutenu. Nawadniają nasz organizm i dostarczają ogromnej ilości witamin i minerałów. Doskonale odżywiają i oczyszczają organizm. Skutecznie wspomagają odchudzanie, wskazane przy chorobach przewlekłych i alergiach pokarmowych (cukrzyca, celiakia itd.). W dodatku, wspomagają leczenie i profilaktykę niemal wszystkich chorób (także raka).
Souping – przepis specjalnie dla Green Bike
Wspierając inicjatywę promotorów soupingu w Polsce, przygotowaliśmy własny, autorski przepis na tanią, sycącą i bardzo zdrową zupę krem. Nasza propozycja z powodzeniem może być wykorzystana zarówno jako przekąska pomiędzy posiłkami, ale także jako danie obiadowe lub kolacja. Nie tylko skutecznie nasyci, ale także odżywi i dostarczy cennych składników.
Zupa krem z zielonego groszku i awokado
Składniki:
- 1l wody
- 1/2 opakowania mrożonego, zielonego groszku (ok 200g) (można użyć też świeżego groszku, ale konserwowy absolutnie nie nadaje się)
- 1/2 awokado
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- pęczek koperku
- pestki dyni
- pieprz ziołowy
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
Souping, przepis na zupę krem z zielonego groszku i awokado
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy groszek, marchewkę, pietruszkę i seler i gotujemy.
- Gdy doprowadzimy do wrzenia, po około 10 minutach dodajemy awokado, przeciśnięty przez praskę, bądź zmiażdżony na desce do krojenia czosnek oraz posiekany pęczek kopru.
- Dodajemy 1/3 szklanki kaszy jaglanej i gotujemy, często mieszając.
- Po 10 minutach dodajemy przyprawy do smaku i gotujemy jeszcze 3-5 minut.
- Wyłączamy ogień pod garnkiem i wszystko razem blendujemy.
- Podajemy zupę posypaną rozdrobnionymi pestkami dyni.
Dlaczego warto spożywać zupę krem z zielonego groszku i awokado?
Zielony groszek – jest warzywem bardzo niskokalorycznym. W dodatku, posiada cały ogrom witamin i minerałów. Przede wszystkim, jest bogaty w żelazo, potas, fosfor, cynk, wapń i magnez. Wśród witamin, groszek wyróżnia wysoka zawartość witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witaminę K, E oraz A. Ponadto, błonnik pokarmowy, luteinę i antyoksydanty, a także białko i węglowodany. Groszek wykazuje bardzo pozytywne działanie na nasze serce, mięśnie, układ kostny, układ krążenia, układ nerwowy, a także wspiera nasz wzrok.
Awokado – jest owocem wysokokalorycznym, blisko 30% jego masy stanowią tłuszcze, jednakże, są to bardzo zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które są niezbędne dla prawidłowej pracy naszego organizmu. W dodatku, ma właściwości odchudzające! W awokado znajdziemy witaminy E, A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy i foliowy. Dodatkowo wapń, potas i fosfor. Awokado obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom, hamuje starzenie się, wspiera pracę wątroby i układu pokarmowego, systemu nerwowego i immunologicznego.
Kasza jaglana – jest bardzo lekkostrawna, ma właściwości antywirusowe i wysuszające błony śluzowe (doskonała przy katarze). Przywraca równowagę kwasowo-zasadową, ma właściwości rozgrzewające. Jest bogata w witaminy z grupy B, E, minerały takie jak krzem, żelazo. Ponadto, lecytynę, błonnik, białko, węglowodany i tłuszcze nienasycone.
Jak widać, zawartość cennych składników odżywczych jest bardzo wysoka. Pozytywne oddziaływanie na zdrowie jest bezsprzeczne. Souping stanowi bardzo zdrową i rozsądną alternatywę dla codziennych posiłków. Zastąpienie przynajmniej jednego dania dziennie zdrową zupą z pewnością zbawiennie wpłynie na nasze zdrowie.
