Przepisy na szybki makaron z szynką
Makaron jest coraz bardziej popularny w naszym kraju. Z powodzenie zastępuje ziemniaki czy ryż w daniach obiadowych. Dlatego dziś prezentujemy ciekawy pomysł na obiad. Sprawdź nasze przepisy!
Choć w kuchni polskiej makarony są popularne juz od lat, to coraz częściej na naszych stołach uznaniem cieszą się potrawy, w których makaron stanowi główny składnik. Przepisy na makarony w roli głównej znajdziemy niemal w każdej książce kucharskiej czy na niemal każdym blogu, które mają mniej niż 20 lat. Na szczęście, ten wspaniały i smaczny produkt zaczyna pokazywać się na naszych stołach nie tylko otulony sosem, ale również w wielu innych wydaniach.
Dziś przedstawiamy bardzo interesujący przepis na makaron typu spaghetti, który występuje w towarzystwie warzyw, szynki i słonecznika. W naszym domu gości na stole regularnie i jest jednym z ciekawszych dań z makaronem.
Przepisy – makaron z szynką i papryką – co nam będzie potrzebne?
- 20 dag szynki
- 200g makaronu spaghetti
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- kilka garstek słonecnzika łuskanego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- imbir suszony
- papryka słodka
- chilii
- sól
- pieprz
- kurkuma
Przepisy – makaron z szynką i papryką – jak przygotować?
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, doprawionej szczyptą kurkumy. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Słonecznik prażymy na osobnej patelni i odstawiamy.
- Cebulę obieramy i myjemy.
- Usuwamy gniazda nasienne w papryce i dokładnie myjemy.
- Warzywa kroimy w cienkie paseczki.
- Szynkę również kroimy w cienkie paseczki. Można też kupić szynkę w kawałku i pokroić ją w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzanej oliwie zeszklimy cebulę.
- Do zeszklonej oliwy dodajemy szynkę i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Na patelnię dodajemy papryki i smażymy przez około 5 minut. Czekamy, aż papryka puści soki.
- Na patelnię wlewamy sok z cytryny i przyprawy.
- Dodajemy ugotowany wcześniej makaron.
- Wszystkie składniki potrawy dokładnie mieszamy na patelni i pozostawiamy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut, w między czasie dokładnie wszystko mieszając, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, a smaki równomiernie wymieszały.
- Natkę pietruszki myjemy i siekamy.
- Nakładamy na talerze gotowe danie. Wszystko posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika łuskanego i obsypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
