Parabeny to niezwykle popularne substancje, które znajdziemy w wielu popularnych produktach kosmetycznych, a nawet spożywczych. Czy wiesz, na które trzeba uważać?

Parabeny znajdziemy dosłownie wszędzie. Są w kosmetykach, lekarstwach, a nawet w produktach spożywczych. Choć owiane złą sławą, nie wszystkie parabeny są szkodliwe dla naszego zdrowia. Te bardzo specyficzne związki chemiczne, które są konserwantami mają za zadanie chronić artykuły spożywcze, kosmetyczne i lecznicze przed pleśnią, drobnoustrojami oraz bakteriami. Najbardziej znanymi prabenami są metyloparabeny, etyloparabeny, propyloparabeny, butyloparabeny, heptyloparabeny i benzyloparabeny i to właśnie je możemy znaleźć w większości artykułów dostępnych powszechnie w sklepach.

Producenci doceniają te substancje przede wszystkim za to, że są w stanie utrzymać świeżość produktów przez wiele miesięcy, a przy tym nie wykazują żadnej ingerencji w produkty. Choć popularne w wielu produktach już od lat 40. ubiegłego wieku, to od lat 90. okryte zostały złą sławą. Dlaczego więc producenci z nich nie zrezygnowali? Dlaczego nie zostały zakazane?

Parabeny – dobre czy złe?

Przez ostatnie lata te związki chemiczne zostały bardzo dokładnie przebadane. Niestety, nie udało się jednoznacznie stwierdzić, czy związki te są w pełni bezpieczne, czy też nie. Wiele badań wskazało na związek parabenów z rakiem piersi oraz obniżeniem płodności u mężczyzn. W efekcie zaczęło pojawiać się wiele kosmetyków i produktów spożywczych, w których nie zastosowano parabenów. Niestety, nie można było całkowicie zrezygnować ze stosowania konserwantów, dlatego też zaczęto stosować inne środki chemiczne.

Dlaczego stosowanie parabenów jest tak ważne?

Wynika to przede wszystkim z faktu, iż parabeny stanowią zabezpieczenie produktu przed niebezpiecznymi drobnoustrojami, bakteriami i grzybami, które możemy przenieść do kosmetyków na palcach, podczas sięganie po porcję produktu. Kosmetyki, artykuły spożywcze czy leki, do których dostaną się takie drobnoustroje czy pleśnie całkowicie tracą swoje pozytywne działanie, a zaczynają być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego nie można całkowicie zrezygnować ze stosowania konserwantów.



Parabeny, które mogą zabić

Wiele przeprowadzonych badań wskazało, że propyloparaben i butyloparaben w stężeniu powyżej 0,3% są szkodliwe dla naszego zdrowia i może powodować wiele niebezpiecznych chorób. Z tego też powodu, wprowadzone w Polsce i Europie prawo wskazuje, że dla bezpieczeństwa konsumentów stężenie tych substancji nie może być wyższe, niż 0,19%. W takim stężeniu substancje te uważane są za bezpieczne.

Dla odmiany, metyloparaben oraz etyloparaben uznane zostały za substancje nieszkodliwe. Pozostałe związki chemiczne pozotały jednak bez udowodnionego działania szkodliwego, czy też bezpiecznego.

Jak unikać parabenów w kosmetykach?

Najczęściej w składzie kosmetyków znajdziemy metyloparaben i propyloparaben. Ten pierwszy, zdaniem naukowców jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Można więc sprawdzać skład kosmetyków, aby wybierać te, w których zastosowano metyloparaben bądź etyloparaben. Ponadto, możemy starać się wybierać kosmetyki typu bio, kosmetyki naturalne, ekologiczne, dermokosmetyki, a także te, które należy trzymać w lodówce, a które posiadają bardzo krótką datę ważności.

Warto także zmienić swoje przyzwyczajenia i zacząć stosować naturalne produkty, zioła i rośliny, które możemy znaleźć wolnorosnące. Płatki róży, młode liście brzozy czy pokrzywy, skrzyp polny, rumianek, mięta i wiele innych, doskonale nadają się do przygotowania naturalnych produktów do codziennej pielęgnacji.

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!