Odporność. Skuteczne środki wzmacniające organizm
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o swoją odporność. Dziś omawiamy skuteczne składniki w środkach leczniczych.
Odporność – co możesz robić codziennie, aby się bronić przed chorobami?
Odporność – co nam da rutozyd?
Rutozyd, zwany też rutyną jest substancją, którą pozyskuje się z roślin. Jest to doskonały przeciwutleniacz, który charakteryzuje się wydłużaniem czasu działania witaminy C. Ponadto hamuje procesy zapalne zachodzące w organizmie, uszczelnia naczynia krwionośne (stosowany też do zamykania naczynek i drobnych żylaków np. na nogach). W farmakologii stosowany naprawdę często.
Odporność – co nam da aloes?
Aloes jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a także ważnych składników odżywczych. Dostępny w sprzedaży w postaci soków, wyciągów z miąższu, syropów, a nawet tabletek. Aloes swoją skuteczność zawdzięcza biostymulatorom, które pobudzają produkcję przeciwciał, zwiększają ilość limfocytów we krwi, a związki zawarte w jego soku pobudzają organizm do walki z wirusami. Stosując aloes należy jednak zrezygnować podaż witamin C i E, gdyż ich ilość w organizmie może w szybkim tempie gwałtownie wzrosnąć i przysporzyć wiele szkody.
Odporność – co nam da jeżówka purpurowa?
Jeżówka purpurowa (echinacea) pobudza nasz układ immunologiczny do obrony przed wirusami. Jej substancje wzmacniają naszą naturalną odporność i pomagają nam walczyć zarówno z infekcjami bakteryjnymi jak i wirusowymi.
Odporność – co nam da żeń-szeń?
Korzeń żeń-szenia wykorzystywany w medycynie jest już od wielu lat. Działa na nas pobudzając aktywność limfocytów i stymulując działanie układu odpornościowego. Najskuteczniej żeń-szeń działa, gdy jest przyjmowany regularnie, ale trzeba uważać, gdyż łatwo można nadużyć tego składnika i wywołać w organizmie groźne schorzenia. Kuracja żeń-szeniem powinna trwać około 2 miesiące. Przez osoby młode aż dwa razy w roku, najlepiej wiosną i jesienią.

Odporność – co nam dadzą probiotyki?
Wiele osób uważa, że odporność zapewniają nam zdrowe jelita. Probiotyki są żywymi bakteriami, które zasiedlają nasze jelita i dbają o ich prawidłową mikroflorę. Probiotyki mają zdolność pobudzania układu odpornościowego poprzez przyleganie do śluzówki jelit i zmniejszanie oddziaływania czynników patogennych. Probiotyki znajdziemy przede wszystkim w produktach mlecznych, ale są również dostępne w formie farmakologicznej w aptekach.
Odporność – co da nam tran?
Tran jest olejem pozyskiwanym z wątroby dorsza atlantyckiego. Jest skarbnicą kwasów omega-3, a także witaminy A, D i E oraz bromu i jodu. Tran warto podawać nie tylko dzieciom, ale również osobom dorosłym w okresie od jesieni do wiosny.
Odporność – olej z wątroby rekina
Ten tłuszcz przez niektórych jest mylony z tranem, ale z pewnością nim nie jest. Jaka jest między nimi różnica? Olej z wątroby rekina działa poprzez pobudzanie wytwarzania przeciwciał i leukocytów. Mobilizuje cały układ odpornościowy do walki z bakteriami i wirusami. Głównymi substancjami, w które bogaty jest olej z wątroby rekina są alkoksyglicerol, skwalen i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Alkoksyglicerole chronią przed infekcjami wirusowami i bakteryjnymi, skwaleny pomagają pobudzać komórki odpornościowe do pracy.
Odporność – czosnek
Zawarta w czosnku alliina, która proces miażdżenia, wyciskania czy też przeżuwania czosnku zamienia się w allicynę wykazuje właściwości antybiotykowe. Z tego powodu czosnek możemy wykorzystywać nie tylko w profilaktyce chorób, ale również w leczeniu. Allicyna jest również wykorzystywana w farmakologii, ale zdrowiej jest przyjmować czosnek w formie naturalnej.

Odporność – grejpfrut
W leczeniu zwykle wykorzystuje siś suplementy zawierające wyciąg z pestek grejpfruta. Grejpfrut wykazuje działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wychwytuje wolne rodniki. Ponadto wzmacnia działanie witaminy C w organizmie.
Gdy jesteśmy chorzy, warto skonsultować się z lekarzem!