Mleko uznaje się za jeden z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych w naszej diecie. Dlaczego warto je polubić? Odpowiadamy…

Produkty mleczne są obowiązkowym punktem w codziennej diecie każdego z nas. Jeśli jednak nie każdy ma ochotę na spożywanie mleka w czystej postaci – może zawsze sięgnąć po produkty fermentowane, jak np. kefir, jogurt, maślankę, sery twarogowe, serki homogenizowane, sery podpuszczkowe, sery żółte itd.

mleko
fot. Axel Naud (flickr, CC BY 2.0)

Mleko – co w nim jest?

Co prawda na skład chemiczny mleka ma ogromny wpływ środowisku, w jakim krowy żyją, czym się odżywiają itd., jednakże skład mleka nadal pozostaje bardzo bogaty. Co w nim znajdziemy?

Kazeina – to najważniejsze białko mleka, które składa się przede wszystkim z węgla, wodoru, tlenu, azotu, siarki i fosforu.

Albuminy – to kolejne białka, które znajdziemy w mleku. W przeciwieństwie do kazeiny, w albuminach nie ma fosforu, natomiast znajdziemy w nich lizynę (lizyna to aminokwas białkowy, którego ludzie nie są w stanie wytworzyć samodzielnie, musi być dostarczany wraz z dietą).

Immunoglobuliny – to przeciwciała, które mają ogromny wpływ na odporność oganizmu i pomagają walczyć z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

Laktoza – to najważniejszy spośród węglowodanów mleka. Laktoza, zwana również cukrem mlecznym, mozliwa jest do uzyskania jedynie z mleka krowiego.

Tłuszcz mleczny – to w 98% tłuszcz linolowy, linolenowy, arachidonowy (czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT), kwas oleinowy oraz lecytyna. Pozostałe 2% tworzą cholesterol, fosfolipidy, karoteny i witaminy. Istotnym jest, że tłuszcz mleczny trawiony jest w 97%-99%. Wynika to dużego rozproszenia kuleczek tłuszczowych oraz z niskiej temperatury topienia tłuszczu (31–42 °C).

Substancje mineralne – a wśród nich znajdziejmy: wapń, fosfor, potas, chlor, sód, magnez oraz kwas cytrynowy.

Witaminy witaminy A, D oraz E, które rozpuszczalne są w tłuszczach, a także witaminy z grupy B, które tworzą mikroflorę jelitową.

mleko
fot. Fabien Agon (flickr, Public domain)

Czym się różni mleko pasteryzowane od UHT?

Mleko typu UHT poddawane jest obróbce w znacznie wyższej temperaturze niż mleko pasteryzowane. Dzięki temu mleko UHT posiada kilkumiesięczny okres przydatności do spożycia i aż do chwili otwarcia może być przechowywane w temperaturze pokojowej. Mleko pasteryzowane utrwalane jest w niższej temperaturze, w związku z czym powinno być przechowywane w lodówce przez cały czas.

 

Mleko – jak je spożywać?

Każdy z nas od dziecka zna mleko w różnych postaciach. My polecamy oczywiście mleko przygotowane w formie zupy mlecznej, kakao, budyniu, koktajli mlecznych (wystarczy do mleka, jogurtu, maślanki czy kefiru dodać kilka świeżych owoców i zmiksować). Warto je również wykorzystywać w deserach czy choćby do placków i naleśników.

W jakiej formie najbardziej lubicie spożywać mleko?

mleko
fot. Benjamin Horn (flickr, CC BY 2.0)
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!