Mandarynki – moc witamin i minerałów!
Mandarynki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów! Co w sobie zawierają? Jakie mają właściwości? Odpowiadamy!
Mandarynki – naturalny lek
Dzięki dużej zawartości witaminy A i C, owoce te są doskonałym przeciwutleniaczem – wspomagają uklad odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników, które odpowiadają za proces starzenia się, a także poprawiają kondycję naszej skóry i chronią nasze oczy przed chorobami. Dodatkowo okazuje się, że mandarynki są wprost niezastąpione w zwalczaniu otyłości, zapobieganiu cukrzycy typu 2, miażdżycy naczyć, a nawet niektórym rodzajom nowotworów!

Witamina A – żródło młodości i urody!

Odporność. Skuteczne środki wzmacniające organizm
Mandarynki – źródło witaminy A i C
Uważa się, że w mandarynkach znajduje się najwięcej spośród wszystkich cytrusów witaminy A (681 IU/100 g). Więcej witaminy A niż mandarynki znajdziemy jedynie w grejpfrutach, które zawierają jej aż (1150 IU/100 g). Witamina A m.in. wpływa na budowę mocnych kości i zębów u naszych dzieci, chroni skórę przed promieniami UV i poprawia jej kondycję. Ponadto, chroni nasze oczy przed rozwojem chorób. W mandarynkach znajdziemy aż 38% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę C! Witamina C nie tylko wzmacnia nasz układ odpornościowy i chroni nasz organizm przed chorobotwórczymi drobnoutrojami, ale jest również silnym przeciwutleniaczem, który hamuje namnażanie się wolnych rodników, które niszczą komórki naszego ciała.
Mandarynki – wartość odżywcza (w 100g owocu)
Wartość energetyczna – 53 kcal
Białko – 0.81 g
Tłuszcz – 0.31 g
Węglowodany – 13.34 g (w tym cukry proste: 10.58 g)
Błonnik – 1.8 g
Woda – 85.17%
Witamina C – 26.7 mg
Tiamina – 0.058 mg
Ryboflawina – 0.036 mg
Niacyna – 0.376 mg
Witamina B6 – 0.078 mg
Witamina A – 681 IU
Witamina E – 0.20 mg
Wapń – 37 mg
Żelazo – 0.15 mg
Magnez – 12 mg
Fosfor – 20 mg
Potas – 166 mg
Sód – 2 mg
Cynk – 0.07 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce?

Czy wiesz, co powinniśmy jeść codziennie?
Mandarynki i ich właściwości
W mandarynkach zawarta jest substancja, nobiletyn (flawonoid), który zapobiega procesom prowadzącym do otyłości i chorób serca. Nobiletyn hamuje odkładanie się tłuszczów w wątrobie. Najwięcej tej substancji znajdziemy w skórce mandarynki.
W skórce mandarynek znajdziemy także salvestrol Q40, czyli rodzaj fitoaleksyny, substancji używanej przez rośliny do odstraszania szkodników, np. owadów. Substancja ta zawarta jest głównie w skorce mandarynki i wykazuje zdolność niszczenia pewnych rodzajów komórek nowotworowych, m.in tych, które odpowiadają za raka wątroby. Zdaniem badaczy, salvestrol Q40 wnika do komórek nowotworowych i przekształca się tam w substancję toksyczną, doprowadzając do ich rozkładu, ale nie naruszając zdrowych komórek.
Mandarynki są bardzo niskokalorycznymi owocami. W większości składają się z wody i kwasów organicznych (kwas cytrynowy i jabłkowy), które wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i wpływają pozytywnie na trawienie.
Uważa się, że mandarynka jest owocem bezpiecznym dla diabetyków. W dodatku zapobiega wystąpieniu cukrzycy typu 2. Owoce te nie tylko są niskokaloryczne, ale również mają niską zawartość węglowodanów. Ich całkowity indeks glikemiczny wynosi zaledwie 30.
Niektórzy uważają, że jedzenie mandarynek w ciąży może spowodować u dziecka alergię. Bezpieczne jest jednak umiarkowane spożycie tych owoców. Ważne jednak, aby przed obraniem dokładnie umyć skórkę.

Smaczne odchudzanie – grejpfrut

Zdrowa dieta – co jeść, by schudnąć?
Mandarynki – gatunki
Klementynki – jedne z najpopularniejszych. Są skrzyżowaniem mandarynki z gorzką pomarańczą. Mają słodki, przyjemnie kwaskowaty smak, aromatyczny miąższ, mało pestek i są łatwe do obrania.
Tangelo – powstała z połączenia mandarynki i grejpfruta. Są bardzo słodkie i soczyste, ale mają lekko gorzkawy posmak.
Satsuma – nie posiadają pestek
Tangerynka – ma skórkę o czerwonym zabarwieniu. Ich rozmiar jest mocno urozmaicony – od małej kulki aż po wielkość pomarańczy.
Mandarynki – jak kupować?
Wybierając mandarynki kieruj się ich intensywnym aromatem oraz wyglądem. Wybieraj owoce mocno pomarańczowe, lekko miękkie, ale bez pustych miejsc pod skórką.
