Jak odkwasić organizm – produkty odkwaszające
Jak odkwasić organizm i pozbyć się wszystkich objawów zakwaszenia? Jak się wyleczyć? Wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta! Oto lista produktów, które odkwaszają organizm.
Pamiętajmy, że organizm każdego z nas do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje nie tylko produktów z listy odkwaszającej organizm, ale także tych produktów, które znajdziemy na liście produktów kwasotwórczych. Ważne, aby spożywać produkty z obu tych grup. Produkty odkwaszające powinny stanowić przewagę w ilości 80% do 20%.
Jak odkwasić organizm – produkty odkwaszające
Oto lista produktów, które powinny znacząco przeważać w naszej codziennej diecie:
Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 – 8,1:
- Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), szparagi, czarna rzodkiew, pietruszka, brokuły, czosnek
- Soki warzywne świeże bez cukru
- Owoce: kiwi, arbuz, ananas, limonka, cytryna, grejpfrut, mango, papaja
- Soki owocowe świeże bez cukru
- Bakalie: daktyle, figi, rodzynki
- Grzyby: prawdziwki, kurki
Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 – 7,1:
- Warzywa: buraki, kapusta, kabaczek, burak, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
- Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona, daktyle, figi, melon,
- Olej z siemienia lnianego
Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
- Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
- Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, brzoskwinia, awokado
- Zielona herbata
- Oliwa z oliwek
- Migdały
- Maślanka
- Wytrawne wino
- Proso
- Soczewica
- Mleko sojowe i kozie
- Orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, kokos
Produkty neutralne pH 7,0:
- Masło świeże
- Śmietana
- Serwatka
- Jogurt naturalny
- Oleje roślinne

Zakwaszenie organizmu – czym tak naprawdę jest?

Zakwaszenie organizmu produkty zakwaszające
A oprócz tego:
- Kawa zbożowa, która działa neutralnie do lekko zasadowo
- kiełki warzyw i traw
- olej rzepakowy, lniany, kokosowy
- sól morska i sól himalajska
- świeże mleko kozie
- mleko kobiece
- mąka orkiszowa i wypieki z quinoa (komosy ryżowej)
- dziki ryż
- gryka
- amarantus
- kasza jaglana
- jonizowana woda alkaliczna
- stewia
- ksylitol (cukier brzozowy)
- organiczny miód pszczeli, prosto od pszczelarza
- woda z cytryną
- yerba mate
- umiarkowana aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu (marsze, gimnastyka itp.,)
Jeśli zależy nam na zachowaniu pełni zdrowia i sił jak najdłużej, warto dopasować naszą dietę do powyższych zasad. Staraj się, aby każdego dnia spożywać ogórki, cytryny, a latem także arbuz, które wykazują najsilniejsze działanie zasadotwórcze.Zadbaj o swoje zdrowie. Wystarczy rozsądnie wybierać to, co zjesz.
