Ćwiczysz, a mimo to Twoja waga przestała spadać? Twoje BMI wciąż jest wysokie, a nawet wskazuje lekką nadwagę mimo że wciąż ćwiczysz? Dowiedz się, dlaczego?

Ćwiczysz regularnie i sumiennie już od kilku tygodni, do tego rozsądna i dobrze zbilansowana dieta, a mimo to Twoja waga stoi w miejscu i nie chce ruszyć. Obliczasz swój wskaźnik BMI, który pomaga określić niedowagę, wagę prawidłową czy też nadwagę i jesteś przerażona, bo wynik wciąż jest za wysoki. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta! Zacznijmy jednak od początku.

Jak obliczyć swój wskaźnik BMI?

Aby obliczyć swój wskaźnik masy ciała należy podzielić swoją wagę przez wzrost podany w metrach podniesiony do kwadratu.

 

Tzn. jeżeli waga wynosi 65kg przy wzroście 1,65m należy podnieść wartość wzrostu do kwadratu, dzięki czemu otrzymamy w zaokrągleniu 2,72. Wagę, a więc 65kg dzielimy przez obliczoną wartość 2,72 i otrzymujemy wskaźnik BMI równy 23,90.

 

Ale co dalej? Odnajdujemy swój współczynnik w poniższej tabeli i dzięki temu określamy, w jakim stopniu znajduje się nasza waga.

 

< 16,0 – wygłodzenie

16,0 – 16,99 – wychodzenie (spowodowane zwykle ciężką chorobą lub anoreksją)

17,0 – 18,49 – niedowaga

18,5 – 24,99 – wartość prawidłowa

25,0 – 29,99 – nadwaga

30,0 – 34,99 – I stopień otyłości

35,0 – 39,99 – II stopień otyłości (otyłość kliniczna)

≥ 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna)

 

Ważna informacja. Wskaźnik BMI służy tylko i wyłącznie do obliczania prawidłowej wagi u osób dorosłych. U dzieci i kobiet w ciąży nie można stosować tego wskaźnika!

 

Dlaczego waga nie spada?

Kilka istotnych faktów o odchudzaniu, które tłumaczą, dlaczego waga nie spada, a nawet zamiast spadać – rośnie.

 

1. Wskaźnik BMI nie wskazuje zawartości tłuszczu w organizmie, a jedynie relację między wzrostem, a wagą. Podczas ćwiczeń fizycznych waga wzrasta, ponieważ tkanka tłuszczowa jest spalana, a budowana jest tkanka mięśniowa. Mięśnie natomiast są cięższe od tłuszczu, dlatego waga często idzie w górę zamiast spadać.

 

2. Odchudzanie trzeba zacząć od zmiany diety. Jeśli bowiem zaczniemy odchudzanie od ćwiczeń fizycznych, może dojść do hipoglikemii posiłkowej, czyli niedocukrzenia. W takim przypadku nasz organizm będzie chciał uzupełnić niedobory, co spowoduje wilczy apetyt i pogorszenie samopoczucia.

 

3. Najbardziej niebezpiecznym dla zdrowia człowieka nie jest zbyt wysoki wskaźnik BMI lecz zbyt wysoka zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.

 

4. Najbardziej niebezpieczny jest nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy pasa, tzw. otyłość brzuszna, ponieważ tkanka tłuszczowa znajduje się nie tylko pod skórą, jak w przypadku innych części ciała, ale również wewnątrz jamy brzusznej. Otyłość brzuszna jest bardzo ciężka do zmniejszenie jedynie samymi ćwiczeniami.

 

5. Jeszcze do niedawna uznawano za górną wartość prawidłową obwodu pasa u mężczyzn 102cm, a u kobiet 88cm. Późniejsze badania wykazały jednak, że bezpieczna granica obwodu pasa kończy się u mężczyzn na 94cm, a u kobiet na wartości 80cm.

 

Od czego zacząć prawidłowe i skuteczne odchudzanie?

Prawidłowe i skuteczne odchudzanie nie jest wcale aż tak trudne jak się wydaje, ale trzeba przestrzegać kilku prostych reguł. Przede wszystkim należy zmienić dietę i zacząć regularnie uprawiać sport. Co jeszcze?

  • unikać alkoholu, a przede wszystkim piwa, gdyż ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (110IG), podczas gdy np. wino ma jedynie 30IG,
  • unikać słodkich napojów. Lepiej sięgnąć po wodę nisko lub średnio mineralizowaną. Musimy również pamiętać, że często pragnienie jest mylnie odbierane jako głód. Jeśli więc poczujesz głód – najpierw sięgnij po kilka łyków wody,
  • jedz powoli. Zanim sygnał o spożywaniu jedzenia i zapełnianiu żołądka dojdzie do mózgu, mija kilka minut. Jeśli więc zjemy posiłek w spokoju i ciszy, delektując się nim, zjemy mniej, jednocześnie będąc bardziej najedzonymi,
  • nie traktuj jedzenia jako sposób na poprawienie nastroju. Podczas podjadania tracimy kontrolę nad spożywanymi ilościami i kaloriami. Podjadanie to zdecydowanie najgorszy błąd, jaki możemy popełnić podczas odchudzania,
  • nie jedz przed snem. Nie jest prawdą, że nie należy nic jeść po godzinie 18. Ostatni posiłek powinien się zakończyć o najmniej 3 godziny przed pójściem spać, możemy więc dostosować porę kolacji do naszych codziennych zwyczajów. Jeśli złamiemy tę zasadę, nasz organizm podczas snu odbierze zjedzony posiłek jako dwa razy bardziej kaloryczny niż jest naprawdę i zamieni go w tkankę tłuszczową.
BMI
fot. Helga Weber (flickr, CC BY-ND 2.0)
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!