Wbrew pozorom – nie łatwo jest znaleźć dobry przepis na zupę dyniową. Po wypróbowaniu kilkunastu z całą pewnością mogę stwierdzić, że z tego przepisu wychodzi najlepsza zupa z dyni.

 

Dynia to z całą pewnością drogocenne warzywo. Jest wyjątkowo bogata w witaminy i minerały, a do tego – niskokaloryczna. Sezon na dynię zaczyna się już na początku września, a dzięki temu, że dynię wyjątkowo łatwo się przechowuje i świetnie nadaje się na przetwory – można ją jeść praktycznie aż do stycznia.

 

Zupa z dyni jest bogata przede wszystkim w B-karoten, potas, fosfor, witaminy z grupy B oraz cynk. W dodatku jest całkowicie pozbawiona sodu.

 

Tłuszcze, które zawarte są w pestkach z dyni zaliczane są do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, a zatem tych najcenniejszych dla naszego zdrowia. Około 80% kwasów tłuszczowych zawartych w dyniowych pestkach to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to kwasy wiekrotnie nienasycone! Warto tu zaznaczyć, że kwasy nienasycone są niezbędnym elementem do wytwarzania witaminy D w naszym organizmie, a także błon komórkowych. A zatem – jedzmy dynię na zdrowie!

 

Zupa z dyni – co potrzebne?

  • 1 niewielka dynia – ok. 2kg
  • 4 pomidory świeże, bądź jedna puszka pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • ok. 300g schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
  • olej do podsmażenia mięsa

Zupa z dyni – przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyj i pokrój w cienkie, niewielkie paseczki. Na patelni rozgrzej olej i uzmaż schab tak, aby był zrumieniony z każdej strony. Następnie mięso zdejmij z patelni, a na pozostałym tłuszczu przesmaż pokrojoną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Do dużego garnka wrzuć dynię obraną ze skóry i pokrojoną w kawałeczki. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory, a całość dopraw do smaku odrobiną soli, pieprzem i bazylią. Gotuj przez kolejne 10 min.
  3. Kiedy dynia będzie miękkka, należy zmiksować całą zupę na gładką masę.
  4. Podawaj z paseczkami schabu i cebuli, do smaku warto dodać również śmietanę.

Smacznego!

zupa z dyni
fot. archiwum prywatne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!