Zespół jelita drażliwego wymaga specjalnego podejścia do leczenia. Jeśli podejrzewasz u siebie nieszczelność jelit – sprawdź koniecznie jak temu zaradzić!

Zespół nieszczelnego jelita jest coraz częściej stwierdzany u osób, które skarżą się między innymi na bóle brzucha, problemy z wypróżnianiem, problemy skórne, bezsenność, problemy z koncentracją, kłopoty ze wzrokiem, a także ciągłe zmęczenie i osłabienie organizmu. Aby skutecznie pozbyć się tej nieprzyjemnej choroby, pierwszym krokiem powinna być próba ustalenia przyczyny choroby. Najczęściej jest to nadmierny stres, zbyt wiele ćwiczeń fizycznych, zatrucie metalami ciężkimi, zła dieta, alergia, bądź nietolerancja pokarmowa. W zależności od przyczyny, powinniśmy zastosować inną metodę leczenia.
Niestety, bardzo często zdarza się, że eliminacja przyczyn oraz stosowanie odpowiedniej diety są bardzo trudnym i żmudnym zajęciem. W przypadku choroby jelit musimy założyć, że leczenie będzie trwało cale życie i wymagać będzie ciągłej dbałości o stan jelit.
Najważniejszą i najbardziej istotną metodą leczenia nieszczelnych jelit jest zmiana diety. Koniecznym będzie całkowite wyeliminowanie:
  • produktów wysoko-przetworzonych,
  • słodyczy,
  • alkoholu,
  • olejów roślinnych,
  • zbóż,
  • rezygnacja z produktów, na które stwierdzono alergię,
  • a także ograniczenie spożycia owoców.

Zespół jelita drażliwego wymaga od nas eliminacji z diety przede wszystkim takich produktów, które mogą być przedmiotem nietolerancji pokarmowej, a nawet sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych.

 

Zespół jelita drażliwego – co jeść?

W diecie osoby, która ma problem z jelitami powinny się znaleźć:

  • glutamina – przynajmniej 1,5g/dzień. Substancja ta pomoże zregenerować nabłonek,
  • glicyna, prolina – poprawiają szczelność jelit,
  • kwasy Omega-3 – do 2g/dzień. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne,
  • antyoksydanty – zabiegają niekorzystnym skutkom utleniania tłuszczów, których zawartość w diecie należy zwiększyć,
  • imbir, kurkuma, boswellia – działają przeciwzapalnie,
  • probiotyki – dbają o prawidłowy stan jelit i zapobiegają dalszym nieszczelnościom jelit,
  • ponadto: warzywa, cebula, czosnek, jabłka, bielmo cytrusów, morele, śliwki, żurawina, borówki, buliony i rosoły mięsne (są bogatym źródłem glutaminy i proliny).

Warto również zdiagnozować i objąć leczeniem pozostałe choroby, które występują w naszym organizmie, zbadać niedobory witamin i mikroelementów, uzupełnić wszelkie niedobory, w tym także witaminy D3. Powinniśmy również ograniczyć stres, nadmierne przemęczenie fizyczne, całkowicie zrezygnować ze wszystkich używek, a także zadbać o wysokie spożycie produktów probiotycznych.

 

Tylko sumienne i regularne dbanie o stan jelit może pomóc w wyleczeniu choroby i pozbyciu się wszystkich nieprzyjemnych objawów, które są najczęstsze przy chorobie jelit.

zespół jelita drażliwego
fot. James Palinsad (flickr, CC BY-SA 2.0)
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!