Zakwaszenie organizmu produkty spożywcze to najczęstszy powód zakwaszenia. Co jeszcze? Duży wysiłek fizyczny, zbyt mało czasu spędzanego na świeżym powietrzu, ale przede wszystkim – zła dieta. Zmień to!

Po ciężkim treningu zwykle wystarczy kilkunastominutowy lekki trening, aby pozbyć się nadmiaru kwasu mlekowego z mięśni, a tym samym, zwalczyć powstające po treningu zakwaszenie w organizmie. Jednakże, głównym czynnikiem zakwaszającym nasz organizm są produkty spożywcze, które po zjedzeniu, podczas trawienia tworzą środowisko kwaśne. Wraz z zakwaszeniem organizmu przychodzi ogromna ilość objawów, a następnie bardzo ciężkich, czasem nawet śmiertelnych chorób.

 

Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania wymaga zarówno produktów spożywczych alkalizujacych, jak i produktów kwasotwórczych. Powinniśmy jednak zachować proporcje dziennego spożycia 20% produktów kwasotwórczych i 80% zasadowych. Ktorych produktów w naszej diecie powinno być mniej? Co zakwasza nasz organizm?

zakwaszenie organizmu
fot. Aimanness Photography (flickr, CC BY 2.0)

 

Zakwaszenie organizmu – czym tak naprawdę jest?

 

 

 

 

 

 

równowaga kwasowo zasadowa
fot. Silentmind8 (flickr,CC BY-ND 2.0)

 

Równowaga kwasowo zasadowa kluczem do zdrowia

 

 

 

 

Zakwaszenie organizmu produkty kwasotwórcze

Zakwaszenie organizmu produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 – 5,0:

  • Mięso i wędliny (zwłaszcza wieprzowina)
  • Cukier i produkty zawierające cukier
  • Konserwanty, barwniki, aromaty
  • Sztuczne słodziki
  • Biała mąka pszenna i produkty pochodne
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Kakao i czekolada
  • Sól

 

Zakwaszenie organizmu produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 – 6,0:

  • Ryby
  • Jaja
  • Płatki zbożowe
  • Chleb żytni
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Ryż brązowy
  • Orzeszki ziemne
  • Piwo

 

Zakwaszenie organizmy produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:

  • Twaróg
  • Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
  • Kasza gryczana
  • Makaron sojowy
  • Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
  • Otręby
  • Fruktoza

 

Zakwaszenie organizmu produkty kwasotwórcze, których również należy unikać:

  • Przetworzone mieszanki miodów pszczelich
  • Mleko i jego niektóre przetwory
  • Potrawy smażone
  • Rafinowane oleje słonecznikowy, uniwersalny, sojowy, palmowy itd.
  • Warzywa strączkowe (soja, groch) oraz ziemniaki bez skórki
  • Owoce żurawiny, borówki, jagody, śliwki
  • napoje alkoholowe wysokoprocentowe
  • tytoń (zarówno papierosy jak i fajka)
  • leki
  • stres

 

Należy elieminować w codziennej diecie nadmierne spożywanie tych produktów i starać się każdego dnia spożywać te produkty, które w wysokim stopniu odkwaszają nasz organizm. Tylko prawidłowo zblilansowana dieta pomoże nam zachować i utrzymać doskonałe zdrowie i kondycję, a także nie przybierać nadmiernie na wadze.

 

zakwaszenie organizmu produkty
fot. Helga Weber (flickr, CC BY-ND 2.0)
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!