Czym jest zakwaszenie organizmu? Co powoduje zakwaszenie? Czym grozi zakwaszenie i jakie są jesgo objawy? Sprawdź, jak niebezpieczne jest zakwaszenie organizmu!

Do prawidłowej pracy organizmu potrzebujemy zarówno produktów zakwaszających organizm (około 20% wszystkich produktów spożywanych w ciągu dnia) oraz produktów odkwaszających organizm (około 80% wszystkich produktów spożywanych w ciągu dnia). O kwasowości produktów nie świadczy ich smak czy pH samych produktów, ale ich wpływ na pH naszej krwi tuż po ich strawieniu i przyswojeniu.

 

Czym jest zakwaszenie organizmu?

Zakwaszenie organizmu to doprowadzenie do takie stanu, w którym pH naszego organizmu staje się wysoce kwaśne. W takim środowisku doskonale rozwijają się grzyby, drożdże, bakterie, wirusy i wszelkie choroby (także komórki nowotworowe). W kwaśnym środowisku nie są w stanie rozwijać się jedynie nasze własne komórki obronne. W związku z tym nasz organizm staje się idealnym miejscem do rozwoju i bytowania wszelkich chorobotwórczych mikrobów, a w dodatku nie posiadamy praktycznie żadnej bariery ochronnej, bo nasze komórki obronne nie mogą przeżyć w kwaśnym środowisku.

co powinniśmy jeść codziennie
fot. Charles Haynes (flickr, CC BY-SA 2.0)

Czy wiesz, co powinniśmy jeść codziennie?

 

 

 

 

krew
fot. Andrew Mason (flickr, CC BY 2.0)

Krew. Zadbaj o swoje zdrowie!

 

 

 

 

 

Co zakwasza organizm?

Do zakwaszenia organizmu dochodzi przede wszystkim z powodu nie zdrowego stylu życia. Mało ruchu, bądź zbyt dużo ruchu prowadzącego do tzw. „zakwasów”. Niedotlenienie organizmu spowodowane zbyt rzadkim przebywaniem na świeżym powietrzu. Korzystanie z używek, a przede wszystkim – nieodpowiednia dieta. Dieta aż w 90% odpowiada na stopień zakwaszenia naszego organizmu!

W procesie zakwaszenia istotne jest to, jaki wpływ na pH naszej krwi wywoła produkt spożyty. Nie ma tu żadnego znaczenia smak czy pH produktu przed spożyciem, ale pH naszej krwi po strawieniu i przyswojeniu.

 

Od czego zależy odczyn danego produktu?

Każdy z produktów żywnościowych różni się od pozostałych zawartością pierwiastków. Produkty, które zakwaszają nasz organizm są bogate w chlor, fosfor oraz siarkę. Alkalizująco działają natomiast produkty spożywcze, które są bogate w wapń, sód, potas i magnez.

co jest nalepszem źródłem wapnia
fot. HealthAliciousNess (flickr, CC BY 2.0) )

Czy wiesz, co jest najlepszym źródłem wapnia?

 

 

 

zdrowe przyprawy
fot. Clyde Robinson (flickr, CC BY 2.0)

Zdrowe przyprawy. Doprawiaj do smaku i zdrowia.

 

 

 

 

Co nam grozi jeśli zakwasimy nasz organizm?

Odżywianie się głównie produktami zakwaszającymi organizm spowoduje, że na początku organizm będzie czerpał wapń, sód, potas i magnez ze swoich zmagazynowanych zapasów. Kiedy zapasy te wyczerpią się, a organizm nie będzie w stanie obniżać pH, zacznie walczyć ze zbyt wysokim odczynem przy użyciu wszelkich dostępnych zapasów, np. tkankach, doprowadzając do ich demineralizacji. Orpócz odwapnienia całego organizmu, osteoporozy, łamania się i chorób zębów i paznokci. Rozwija się wiele chorób, przede wszystkim:

  • choroba wieńcowa
  • choroba miażdżycowa
  • wylewy
  • nadżerki na błonach śluzowych
  • choroby wątroby
  • cukrzyca
  • zmiany zwyrodnieniowe stawów
  • zmarszczki
  • problemy z włosami
  • CHOROBY NOWOTWOROWE!

 

Co jeszcze?

  • organizm nie broni się przed atakami bakterii i wirusów
  • rozwijają się drożdże, grzyby, pleśnie
  • organizm znacznie szybciej się starzeje, pojawiają się różne bóle i puchnięcia, zmarszczki
  • komórki rakowe rozwijają się w zawrotnym tempie
  • dochodzi do częstych infekcji
  • pojawiają się problemy ze snem
  • doskwierają częste zaparcia.

 

 

zdrowa dieta
fot. Emiliano De Laurentiis (flickr, CC BY 2.0)

Zdrowa dieta – co jeść, by schudnąć?

 

 

 

 

fot. anna gutermuth (flickr, CC BY 2.0)
fot. anna gutermuth (flickr, CC BY 2.0)

Domowe sposoby na odporność!

 

 

 

 

Zakwaszenie organizmu – objawy, których nie wolno lekceważyć!

Zakwaszenie organizmu prowadzi do wielu różnych chorób przewlekłych. Może wyzwalać choroby, albo niszczyć komórki. Oto najczęstsze choroby powodowane zbyt kwaśnym odczynem pH w organizmie:

1.Przewód pokarmowy:

stany zapalne błon śluzowych, grzybica jelit, częste zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, uczucie pełności, problemy z pęcherzem żółciowym.

2.Mięśnie i stawy:

Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków między kręgami kręgoslupa, bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3.Skóra, włosy i paznokcie:

Częste wypadanie włosów, łamiące się paznokcie, próchnica, parodontoza, przesuszenie skóry, częste zakażenia grzybicze, problemy trądzikowe, ogólne problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny:

Nadwaga, silne napady głodu, nagła potrzeba zjadania słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, wysoki poziom cholesterolu.

5.Układ sercowo-naczyniowy:

Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, złe ukrwienie kończyn, częste zawroty głowy, częste bóle głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm:

częste bóle, depresja, niska wydolność organizmy, częste ogólne złe samopoczucie, problemy ze stresem, niskie libido, szybkie przetrenowanie (szycko pojawiające się „zakwasy”), szybkie męczenie się, niska odporność.

 

Jeśli zauważasz u siebie jakiekolwiek problemy ze zdrowiem, równocześnie z podjętym leczeniem u specjalisty, prowadź także zdrowy styl życia, a przede wszystkim zmień swoją dietę. Warto zwrócić uwagę na to co jemy i odżywiać się świadomie.

 

zakwaszenie organizmu
fot. Aimanness Photography (flickr, CC BY 2.0)
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!