Potrzebujesz przepisu na szybkie ciasto, które łatwo przygotujesz, a zaskoczy delikatnym, a jednocześnie wyjątkowym smakiem? Sprawdź nasz przepis!

Dziś na łamach naszego serwisu przedstawiamy wyjątkowo szybki i prosty przepis na smaczne ciasto. Wykonanie jest banalnie proste i niemalże nie może się nie udać! W dodatku składa się z nie wielu produktów, które po zmieszaniu dają pożywne i smaczne ciasto.

Warto jednak zaszaleć z dodatkami. Mogą to być przede wszystkim sezonowe owoce. Śliwki, jabłka, gruszki, jagody, czy rabarbar. Warto pofolgować swojej wyobraźni i samodzielnie wybrać idealny dodatek. Doskonale smakuje również z bakaliami, mieszanką lub jednym rodzajem, na przyklad z rodzynkami albo żurawiną. W mojej kuchni świetnie sprawdza się również połączenie owoców suszonych i świeżych. Daje to bardzo ciekawego wyrazu temu wypiekowi.

szybkie ciasto
fot. własne

Śmiało więc można zrobić mały przegląd lodówki i dodać takie produkty, jakie akurat posiadamy.

Szybkie ciasto – jakie produkty są potrzebne?

2 szklanki mąki

3/4 szklanki oleju

4 jaja

1 cukier wanilinowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 szklanki cukru

Ilekroć w przepisie mowa jest o szklance jakiegoś produktu, chodzi o szklankę o pojemności 250ml.

Szybkie ciasto – jak je przygotować?

Do przygotowania tego ciasta potrzebny będzie nam mikser.

  1. Na początek należy wbić jajka do miski i utrzeć je.
  2. Następnie do jajek stopniowo dodajemy cukier i ucieramy jaja z cukrem.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie całego opakowania cukru wanilinowego do masy jajecznej.
  4. Do masy dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy dalej.
  5. Powoli, stopniowo wlewamy 3/4 szklanki oleju, oczywiście nie przerywając mieszania.
  6. Na koniec dodajemy 2 szklanki mąki i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

 

Tak przygotowaną masę możemy urozmaicić bakaliami. Jeśli chcemy się na to zdecydować, warto po dodaniu suszonych owoców zamieszać całość jedynie drewnianą łyżką.

Całość przelewamy do formy do pieczenia i ustawiamy piekarnik na 180°C.

Jeśli zdecydujemy się na świeże owoce, jest to dobry moment, aby dodać je do naszego ciasta, np. układając na górze. Gdy piekarnik się nagrzeje, szybkie ciasto umieszczamy na ruszcie piekarnika ustawionym na środku wysokości.

Ciasto powinno się piec około 40-45minut.

Smacznego!

szybkie ciasto
fot. własne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!