Nie masz czasu, żeby przygotować coś czasochłonnego, a chcesz zrobić sałatkę? Szukasz pomysłu na szybką surówkę na obiad? Idealna będzie szybka sałatka! Sprawdź nasz przepis!

Dzisiejsza propozycja to zdecydowanie jedna z najszybszych sałatek, jaką można zrobić. W dodatku jest nie tylko łatwa i błyskawiczna w przygotowaniu, ale również zdrowa. Dostarcza bowiem naszemu organizmowi bardzo wielu cennych składników, witamin i minerałów, a przy tym jest lekkostrawna i małokaloryczna. Dodatkowym jej atutem jest również to, że może być podana na stół wraz z zimną płytą, serwowana na śniadanie lub kolację, ale również jako dodatek do obiadów. Doskonale sprawdzi się w roli surówki obiadowej, urozmaici posiłek i doda wiele niepowtarzalnego smaku.

Szybka sałatka -co potrzebujemy?

  • ulubiony mix sałat (my wybieramy mix sałat z Biedronki),
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy

Szybka sałatka – przygotowanie

Mieszankę sałat myjemy i osuszamy. Umyte pomidory kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w niewielkie paseczki lub kosteczkę, zależy od upodobań. Czerwona cebula ma dość charakterystyczny smak, więc im mniejsze kawałki pokroimy, tym delikatniejszy smak zyska całość dania. Wszystkie te składniki wrzucamy do jednej miski i łączymy ze sobą.

 

W szklance łączymy wodę i olej, dodajemy przyprawy. Najlepiej sprawdzi się mieszanka: sól, bazylia, oregano, ale każdy może stworzyć swoją własną kompozycję. Całość mieszamy i tak przygotowany sos sałatkowy dodajemy do przygotowanych warzyw. Łączymy ze sobą i odstawiamy na około 30 minut, aby smak wszystkich składników się połączył.

 

Jeśli nie chcesz robić własnego sosu sałatkowego, możesz oczywiście sięgnąć po gotowy, do kupienia w każdym sklepie.

 

Smacznego!

 

szybka sałatka
fot. własne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!