Dziś prezentujemy pomysł na szpinak przepisy na szpinakowe ślimaczki to bardzo prosty i szybki sposób na obiad, kolację albo przystawki. Warto spróbować!

O tym, że szpinak jest niezwykłą rośliną, a w dodatku bardzo zdrową, nie trzeba przekonywać chyba nikogo.

Szpinak przepisy
fot. własne

Rzeczywiście, szpinak to wspaniała roślina, pełna wielu wartościowych składników. W dodatku, szpinak dostępny jest przez cały rok, nawet wtedy, gdy brakuje w sklepach wielu innych, świeżych warzyw. W szpinaku znajdziemy dużo błonnika i białka, nie wiele tłuszczów, dużo witaminy A, witaminz grupy B, a także witamin C i PP. Ponadto szpinak zawiera magnez, potas, fosfor, żelazo, sód i wapń. Znajdziemy w nim również luteinę, która korzystnie wplywa na wzrok oraz rodniki, cenne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Niestety, trzeba uważać ze zbyt dużym spożywaniem tej rośliny, gdyż w dużych ilościach może blokować wchłanianie wapnia.

W dzisiejszym artykule proponujemy ciekawy i naprawdę szybki przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego i szpinaku.

Szpinak przepisy
fot. własne

Szpinak przepisy na ślimaczki – co potrzeba?

1 ciasto francuskie

1/2 opakowania świeżego szpinaku

200g sera żółtego

opcjonalnie można również dodać plasterki szynki

ulubione przyprawy

 

Szpinak przepisy na szpinakowe ślimaczki – jak je zrobić?

Szpinak przepisy
fot. własne
  1. Na początek warto dokładnie umyć szpinak i wysuszyć. Istotnym jest dokładne wysuszenie liści, aby nie zamoczyły zbyt mocno ciasta francuskiego.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół.
  3. Na cieście francuskim układamy umyty i wysuszony szpinak.
  4. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Serem posypujemy połówki ciasta francuskiego z wyłożonym szpinakiem.
  6. Jeśli zdecydujemy się na szynkę, warto również ułożyć jej plasterki.
  7. Dodajemy ulubione przyprawy. Możemy również wzmocnić smak np. czosnkiem.
  8. Ciasto zwijamy w rulonik tak, aby nałożony farsz nie wystawał poza ciasto.
  9. Zwinięte ciasto wraz z farszem kroimy na paseczki o szerokości około 3cm.
  10. Piekarnik nastawiamy na 200°C.
  11. Ślimaczki układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.
  12. Gotowe ślimaczki podajemy. Możemy również urozmaicić potrawę dowolnymi sosami. 

    Szpinak przepisy
    fot. własne

 

Mamy nadzieję, że posmakują Wam nasze szpinakowe ślimaczki. Jest to bardzo prosty i szybki przepis na ciekawe danie.

Smacznego!

Szpinak przepisy
fot. własne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!