Słodka stewia – od dziś możesz jeść smakołyki bez ograniczeń! Ta roślina zielna stanowi prawdziwą rewolucję wśród słodzików.

 

Jak pokazały badania naukowców, stewia ma właściwości słodzące, jest wolna od kalorii, a do tego całkowicie zdrowa i bezpieczna! Stewia (stevia rebaudiana) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie była wykorzystywana już od dawien dawna, natomiast w Polsce dopuszczono ją do użytku w przemyśle spożywczym dopiero w 2011 roku.

 

Nie tylko słodycz

 

Jej pełne słodyczy listki posiadają również wiele innych zalet. Stewia wykazuje bowiem również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne i zawiera przeciwutleniacze. Jako substancja słodka, nie powoduje próchnicy zębów. Zdaniem naukowców, liście stewii zwiększają tolerancję glukozy, w przypadku osób z cukrzycą typu 2, roślina wykazuje działanie obniżające poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Uważa się, że regularne stosowanie tej rośliny może pomóc w łagodzeniu objawów i leczeniu cukrzycy i zespołu metabolicznego. Ponadto stewia reguluje ciśnienie krwi i pracę trzustki. Zwiększa odporność organizmu. Może być z ogromnym powodzeniem wykorzystywana przy odchudzaniu, jako że nie posiada kalorii, osłabia apetyt, tłumi uczucie głodu, znacznie wpływa na tolerancję glukozy i hamuje jej przyswajanie przez organizm. Warto ją wykorzystywać do słodzenia napojów zamiast białego cukru (którego jedna łyżeczka, ok. 5g, to aż 20kcal. Jeśli wypijamy ok. 4 kawy lub herbaty dziennie, słodzone 2 łyżeczkami cukru, to dzienne spożycie kalorii z cukru w napojach wyniesie ok. 160kcal, a tygodniowo aż 1120kcal!) Liście stewii są bogate w witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo, cynk, krzem i selen oraz liczne mikroelementy.

 

Smak stewii w różnych postaciach

 

W przypadku uprawy samodzielnej, możemy uzyskać stewię w postaci świeżych lub suszonych liści. Liście suszone są znacznie słodsze od świeżych. Można wykorzystać je do słodzenia napojów, wrzucając je w całości lub sproszkowane. Warto pamiętać, że liście tej rośliny mogą wpłynąć na smak i kolor potraw, jeśli więc decydujemy się na słodzenie potraw, ciast czy deserów stewią, możemy wybrać specjalne słodziki ze stewii w postaci proszku lub tabletek.  Stewię należy jednak stosować z umiarem pamiętając, że jej liście są 15-45 razy słodsze, a słodziki nawet 200 razy słodsze niż tradycyjny cukier! Suszone liście stewii można rzuć jak cukierki, ale po dłuższym czasie stają się gorzkie w smaku.

 

Stewia a piękno

 

Stewia stosowana zewnętrznie wykazuje pozytywny wpływ na leczenie raka skóry. Ponadto działa zbawiennie na wszelkie wypryski skórne, łojotok, trądzik pospolity, zmarszczki, wszelkie defekty cery, a także zapobiega starzeniu się skóry. Koncentrat z liści stewii pomaga również wzmocnić włosy, pobudza cebulki włosów, stymuluje ich wzrost i opóźnia siwienie.

Choć wyciąg ze stewii jest coraz częściej stosowany w produkcji, musimy pamiętać, że współczesne ekstrakty i izolaty pozyskiwane z tej rośliny mają znacząco słabsze działanie lecznicze, gdyż podczas produkcji dochodzi zwykle do znacznego rozkładu substancji czynnych. Ponadto, do wytworzenia kosmetyków czy produktów farmaceutycznych lub spożywczych wykorzystuje się zbędne wypełniacze i inne środki chemiczne, które często nie tylko obniżają działanie stewii, ale bywają nawet szkodliwe dla zdrowia.

 

Stewia – samodzielna uprawa stewii

stewia
fot. Tzuhsun Hsu (flickr, CC BY-SA 2.0)

 

Stewię możemy uprawiać samodzielnie w domu lub w ogrodzie, jest krzewem osiągającym około 80cm. Wymagania ma podobne do innych hodowanych przez nas ziół, jest jednak bardziej delikatna na chłód. W ogródku możemy wysiać roślinę dopiero po 15 maja. Do kiełkowania potrzebuje ok. 25°C.

Stewię często nazywa się rośliną krótkiego dnia, ponieważ kwitnie dopiero w październiku, gdy dni stają się krótsze. Zebrać należy ją przed zakwitnięciem. Stewia preferuje stanowiska jasne, słoneczne. Gleba powinna być przepuszczalna, o odczynie kwaśnym lub zasadowym. Należy ją dość często podlewać, ale nie może być przelewana (wówczas jej korzenie będą gnić). Uprawiać stewię możemy z nasion, pobranych szczepek lub z sadzonek, które dostępne są w dobrych centrach ogrodniczych.

Jak suszyć stewię?

Stewię należy zbierać jeszcze przed pojawieniem się kwiatów (kwitnie około października). Jeśli roślina zakwitnie, jej liście staną się gorzkie (podobnie jak w przypadku sałaty lub rukoli). Liście stewii najsłodsze są na przełomie września i października, wtedy też najlepiej przystąpić do zbiorów. Przez cały okres jej wzrostu warto uszczykiwać jej pojedyncze liście, aby się lepiej rozkrzewiła, co dodatkowo opóźni jej kwitnienie. Zebrane pędy związujemy w pęczki i umieszczamy w chłodnym, przewiewnym i ciemnym pomieszczeniu. Po wysuszeniu zostawiamy same listki.

Stewia – jak rozmnażać?

  1. Przygotuj w miarę żyzne, przepuszczalne podłoże ogrodnicze i napełnij nim osłonki  otworami w dnie.
  2. Z dojrzałego krzaczka pobierz pędy o długości 5 – 10cm. Powinny mieć 2-3 pary liści. Dolna parę oderwij.
  3. Sadzonkę umieść w przygotowanym podłożu i lekko dociśnij. Możesz użyć ukorzeniacza.
  4. Podlej sadzonkę odstaną wodą. Utrzymuj stałą, umiarkowaną wilgotność. Ukorzenianie trwa 3-4 tygodnie.
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!