Dziś odkrywamy przed Wami tajniki sosu beszamelowego. To absolutnie cudowny sos, który można wykorzystać i modyfikować na miliony sposobów! Sos beszamelowy bez tajemnic.

Sos beszamelowy podobno odkrył francuski urzędnik na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil. Czym jest ten sos? To nic innego jak zasmażka mąki na maśle, którą rozprowadza się mlekiem i doprawia do smaku.

Jak zrobić tradycyjny sos beszamelowy?

Potrzebujemy:

sos beszamelowy
fot. własna
  • łyżkę masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 500ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałkę muszkatołową
  • odrobinę soku z cytryny

Przepis na sos beszamelowy:

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  2. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki.
  3. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy mleko i ciągle mieszamy, aż do zagotowania się sosu.
  4. Doprawiamy do smaku.

Sos beszamelowy jest doskonały do mięs i warzyw…

Sos beszamelowy jest podstawą do stworzenia wielu innych sosów. Oto kilka innych propozycji sosów, które można zrobić na podstawie sosu beszamelowego.

Jak modyfikować sos beszamelowy?

Sos mornay − jeśli szukasz doskonałego sosu do zapiekanek (np. z drobiu, warzyw lub ryb), to jest to idealna propozycja. Do sosu beszamelowego należy dodać starty ser żółty i mieszać na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści.

Sos musztardowy − przygotowując sos beszamelowy wystarczy do mąki dodać łyżeczkę musztardy. Sos musztardowy polecamy do ryb i kurczaka.

Sos śmietanowy − gdy już otrzymamy podstawowy sos, dodajemy 2 do 3 łyżek gęstej śmietany. Jeśli chcemy uzyskać posmak cebulowy, trzeba zagotować mleko z plastrem cebuli. Po zagotowaniu się mleka, trzeba wyjąć cebule i dopiero wtedy mleko dodajemy do sosu.

Sos ziołowy − do sosu beszamelowego dodajemy świeże posiekane lub suszone zioła. Sos polecamy do potraw z makaronu.

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!