Rozpoczynamy sezon na cytrusy. Wśród nich, najpopularniejsze są oczywiście mandarynka,

pomarańcza i grejpfrut.

Z uwagi na walory smakowe, wielu z nas wybiera te pierwsze, ale co tak

naprawdę wiemy o grejpfrucie?

Jego rozpoznawalny gorzki i cierpki smak znają chyba wszyscy. Ale kto z nas wie, że grejpfrut ma również wiele cennych właściwości, a nawet – jak potwierdzili naukowcy – działa odchudzająco!

Grejpfrut – trochę teorii

Istnieją trzy gatunki grejpfruta:

  • czerwone – najbardziej gorzkie, kwaśne, ale i zawierają najwięcej soku
  • żółte – są kwaśne i soczyste
  • zielone – najsłodsze spośród wszystkich gatunków grejpfruta, ale i najmniej soczystegrejpfrut

Choć grejpfrut w 90% składa się z wody, to pozostałe 10% jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Na te 10% składają się m.in cukier naturalnie występujący w owocu, kwasy organiczne i wiele witamin i minerałów. Jeden grejpfrut pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Ponadto, zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy E i P. Co więcej, w jego miąższu występują karoteny (przede wszystkim likopen, który decyduje o barwie owocu). Swój gorzki posmak, owoc zawdzięcza narynginie. Związek ten nie tylko warunkuje gorzki smak, ale również korzystnie wpływa na pracę jelit, pomaga leczyć zaparcia, wspomaga przemianę materii.

Grejpfrut – idealne lekarstwo

To nie koniec pozytywnego wpływu tego owocu na nasz organizm. Grejpfrut reguluje poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, zawiera flawonoidy, które wykorzystuje się w profilaktyce nowotworowej. Poza tym, owoc ten wyjątkowo skutecznie walczy z grzybicą. Grejpfrut zbawiennie wpływa też na naszą skórę, nawilżając ją i oczyszczając, dzięki zawartości aminokwasów, dwutlenku węgla i kwasów owocowych.

Grejpfrut wykorzystywany jest również w aromaterapii, gdyż wykazuje działanie antydepresyjne, zmniejsza stres, nerwobóle i łagodzi napięcie nerwowe.

 

Uwaga! Nie należy popijać leków sokiem z grejpfruta!

Sok z owocu grejpfruta zawiera związki, które spowalniają, zatrzymują lub, wręcz przeciwnie, przyspieszają i zwiększają reakcje chemiczne enzymów wątrobowych, m.in. tych ważnych podczas metabolizmu niektórych leków, co może doprowadzić do wzrostu stężenia leku w organizmie.

Grejpfrut – dieta cud!

Owoc ten jest wyjątkowo mało kaloryczny (średnio 40kcal na 100g owocu). Dodatkowo zawiera dużo błonnika i pektyny, które pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn i poprawiają przemianę materii. Ponadto, po zjedzeniu grejpfruta, cukier będzie stopniowo wchłaniany, dzięki czemu dłużej utrzyma się uczucie nasycenia, a my unikniemy napadów głodu. Dzięki stabilizacji cukru we krwi, jego nadmiar nie będzie zamieniał się w nadprogramowy tłuszcz! Specjaliści uważają również, że grejpfrut pomaga usuwać nadmiar tkanki tłuszczowej, blokując przy tym jego ponowne odkładanie się.dieta cud

Właściwości odchudzające owoców grejpfruta są znane już od bardzo dawna i dlatego też, opracowano wiele diet, w których składzie często występują grejpfruty zarówno jako składniki wspomagające, jak i główne posiłki.

Szczególnie zalecane jest, zjadanie połówki tego owocu do każdego posiłku.

My jednak polecamy zjadanie przynajmniej jednego owocu grejpfruta w ciągu dnia, ale nie opieranie całej diety na jednym tylko składniku. Najzdrowsza dieta to taka, która łączy w sobie wiele zróżnicowanych składników, a skupia się przede wszystkim na rezygnacji ze słodyczy, chipsów, paluszków czy jakichkolwiek innych niezdrowych przekąsek.

Dlatego zachęcamy do włączenia w naszą codzienną dietę grejpfrutów i cieszenie się zgrabną, idealną talią.

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!