Każdy żywy organizm dąży do zachowania homeostazy, czyli równowagi wewnątrz organizmu. W przypadku diety, dla naszego organizmu najważniejsza jest równowaga kwasowo zasadowa. Ale czym jest?

Choć zazwyczaj nie myślimy o tym, co dzieje się w naszym organizmie bez udziału naszej woli, to bez zachowania wielu istotnych procesów nasz organizm czekałaby śmierć. Jednakże, nasz organizm bez udziału naszej woli, podświadomie, cały czas kontroluje najważniejsze funkcje życiowe, m.in. bicie serca, oddychanie, mruganie, temperaturę ciała itd. Do takich parametrów należy także pH krwi i płynów ustrojowych, stężenie związków chemicznych w płynach ustrojowych itd. Jakie pH jest najbardziej optymalne?

 

Równowaga kwasowo zasadowa – pH

Równowaga kwasowo zasadowa jest jednym z bardzo istotnych parametrów, które musimy zachować niezachwiane, aby cieszyć się zdrowiem jak najdłużej. Niestety, na temat prawidłowego pH naszego organizmu wiemy bardzo nie wiele i nie dbamy o to, aby zachować odpowiedni poziom pH. Równowaga kwasowo zasadowa wymaga od nas zachowania pH naszej krwi na poziomie 7,365 (w skali 0-14). Jeśli pH spadnie poniżej 6,95 może nastąpić śpiączka cukrzycowa, a w jej wyniku – śmierć. Jeśli natomiast pH krwi wzrośie powyżej 7,7, nastąpią drgawki tężyczkowe i również może dojść do zgonu.

zakwaszenie organizmu
fot. Aimanness Photography (flickr, CC BY 2.0)

Zakwaszenie organizmu – czym tak naprawdę jest?

 

 

 

 

krew
fot. Andrew Mason (flickr, CC BY 2.0)

Krew. Zadbaj o swoje zdrowie!

 

 

 

 

 

Równowaga kwasowo zasadowa – dieta

Bardzo złą informacją jest, że dieta większości z nas obfituje w produkty zakwaszajace organizm, co z kolei powoduje wiele złego. Miliony ludzi na całym świecie chorują na mnóstwo chorób, w tym także nowotwory, z powodu nieprawidłowego poziomu pH krwi.

 

Równowaga kwasowo zasadowa – kluczem do życia

Zachowanie prawidłowej równowagi pomiędzy kwasami a zasadami w naszym organizmie jest niezbędne, aby żyć długo i w zdrowiu. Każde zachwianie równowagi przez dłuższy czas powoduje, że zaczynamy chorować, a nasze życie nie tylko traci swój urok, ale także skraca się. Wszystko co jemy oddziałuje na nasz organizm. Jedne produkty zakwaszają nas, a inne działają alkalizująco. Co więcej – na wartość pH ma również wpływ nasz stres, zażywane leki, używki (kofeina, tytoń, czekolada) czy choćby nie jadanie regularnych posiłków. Pamiętaj! Zdecydowanie bardziej pozytywne działanie uzyskamy spożywając za dużo produktów alkalizujących, niż produktów kwasotwórczych.

 

równowaga kwasowo zasadowa
fot. Silentmind8 (flickr,CC BY-ND 2.0)
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!