Dziś prezentuję przepis na roast potatoes smażone ziemniaki w stylu irlandzkim.

Przepis przywieziony przeze mnie właśnie z Irlandii, gdzie roast potatoes serwowane były przez szefa kuchni naprawdę dobrej restauracji. Z resztą, szef kuchni był wtedy moim dobrym znajomym i stąd też miałem okazję poznać ten przepis.

Jest to zupełnie inny, alternatywny sposób podania ziemniaków, który jest czymś pośrednim, między frytkami a duffinkami.

roast potatoes
fot. własne

Przepis na roast potatoes jest natomiast wybitnie prosty.

1. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy je na 4 części.

2. Gotujemy ziemniaki przez chwilę, ale nie można dopuścić, aby były miękkie! Muszą być jedynie podgotowane, ale nadal dość twarde. (Można to zrobić też w parowarze).

3. Odcedzamy ziemniaki. Według oryginalnego przepisu powinno się każdy ziemniak z osobna „podrapać” widelcem z każdej strony. Jeśli się jednak komuś nie chce, może po prostu (tak jak ja) w dużym naczyniu „drapać” widelcem wszystkie ziemniaki za jednym zamachem, ale starając się naruszyć wszystkie ziemniaki i prawie z każdej strony.

4. Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy, aż będą rumiane w oczekiwanym przez nas stopniu. Warto również przyprawić je ulubionymi przyprawami.

5. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników i podajemy 🙂

roast potatoes
fot. własne

Smacznego 🙂

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!