Makaron jest coraz bardziej popularny w naszym kraju. Z powodzenie zastępuje ziemniaki czy ryż w daniach obiadowych. Dlatego dziś prezentujemy ciekawy pomysł na obiad. Sprawdź nasze przepisy!

Choć w kuchni polskiej makarony są popularne juz od lat, to coraz częściej na naszych stołach uznaniem cieszą się potrawy, w których makaron stanowi główny składnik. Przepisy na makarony w roli głównej znajdziemy niemal w każdej książce kucharskiej czy na niemal każdym blogu, które mają mniej niż 20 lat. Na szczęście, ten wspaniały i smaczny produkt zaczyna pokazywać się na naszych stołach nie tylko otulony sosem, ale również w wielu innych wydaniach.

Dziś przedstawiamy bardzo interesujący przepis na makaron typu spaghetti, który występuje w towarzystwie warzyw, szynki i słonecznika. W naszym domu gości na stole regularnie i jest jednym z ciekawszych dań z makaronem.

 

Przepisy – makaron z szynką i papryką – co nam będzie potrzebne?

  • 20 dag szynki
  • 200g makaronu spaghetti
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • kilka garstek słonecnzika łuskanego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • imbir suszony
  • papryka słodka
  • chilii
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma

 

Przepisy – makaron z szynką i papryką – jak przygotować?

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, doprawionej szczyptą kurkumy. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Słonecznik prażymy na osobnej patelni i odstawiamy.
  3. Cebulę obieramy i myjemy.
  4. Usuwamy gniazda nasienne w papryce i dokładnie myjemy.
  5. Warzywa kroimy w cienkie paseczki.
  6. Szynkę również kroimy w cienkie paseczki. Można też kupić szynkę w kawałku i pokroić ją w kosteczkę.
  7. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzanej oliwie zeszklimy cebulę.
  8. Do zeszklonej oliwy dodajemy szynkę i jeszcze chwilę podsmażamy.
  9. Na patelnię dodajemy papryki i smażymy przez około 5 minut. Czekamy, aż papryka puści soki.
  10. Na patelnię wlewamy sok z cytryny i przyprawy.
  11. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron.
  12. Wszystkie składniki potrawy dokładnie mieszamy na patelni i pozostawiamy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut, w między czasie dokładnie wszystko mieszając, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, a smaki równomiernie wymieszały.
  13. Natkę pietruszki myjemy i siekamy.
  14. Nakładamy na talerze gotowe danie. Wszystko posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika łuskanego i obsypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

przepisy
fot. własne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!