Dziś chcielibyśmy zaproponować ciekawy pomysł na obiad – meksykańską tortillę. Choć wiele osób kupuje gotowe placki, my przyrządzamy je sami. Oto nasz przepis na tortille!

W naszym domu nie kupuje się ciasta na tortille, gdyż przygotowanie własnego nie jest wcale aż tak trudne, a wychodzi jednak znacznie taniej. Tortilla jest dość prostą, ale niesamowicie pyszną potrawą. Można ją przygotować na miliony sposobów, w zależności od naszych upodobań.

Zacznijmy od ciasta.

przepis na tortille
fot. własna

Przepis na pszenne placki tortilla

Potrzebujemy:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody (ewentualnie pół na pół z mlekiem, placki są wtedy delikatniejsze)
  • mąkę pszenną (tyle, ile zabierze woda + dość sporo do podsypywania)
  • łyżkę lub dwie oleju
  • sól
  • ulubiona przyprawy

Przygotowanie:

Chcąc przygotować doskonałe placki ważne jest, aby dokładnie przeczytać przepis na tortille. Jeśli mamy w domu np. maszynę do pieczenia chleba, może ona nam pomóc w zagniataniu ciasta. Jeśli nie mamy – musimy poradzić sobie bez niej.

Aby przygotować placki tortilla musimy po prostu zagnieść wszystkie składniki razem. Ciasto powinno mieć konsystencję cieplej plasteliny lub ciastoliny.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na placki o wielkości takiej, jakiej zmieszczą się na naszej patelni. Zwykle wałkowane placki mają kształt koła, ale my, ze względu na sposób zawijania, znaleźliśmy wygodniejszy dla nas kształt, widoczny na zdjęciach.

Placki wrzucamy na rozgrzaną patelnię BEZ DODATKU TŁUSZCZU i pieczemy tak długo, aż ciasto zacznie się punktowo rumienić.

Przepis na tortille – co dodać?

Co dodać do środka placków tortilla?

przepis na tortille
fot. własna

Dodajemy to, co lubimy. A więc, mogą to być np.

  • pomidory
  • ogórki
  • cukinia
  • sałata
  • kukurydza
  • fasola czerwona
  • cebula
  • kurczak (najlepiej usmażony w ulubionej przyprawie, w naszym przypadku jest to przyprawa do gyrosa)
  • mięso wołowe

    przepis na tortille
    fot. własna
  • szynka
  • ser żółty
  • i wszystko to, na co przyjdzie nam ochota.

Do tego proponujemy dowolne sosy. My przygotowujemy zwykle sos czosnkowy i sos pomidorowy. Jeśli ktoś nie ma ochoty na robienie sosu własnoręcznie, zawsze może wybrać z szerokiej gamy sosów w wielu smakach, które są dostępne w naszych sklepach.(RADA! Jeśli najpierw posmarujemy placek np. sosem pomidorowym, a później położymy farsz, smak potrawy lekko wzbogaci się tym sosem i smak będzie równomiernie rozłożony).

Smacznego!

W jakich wersjach tortilla wystąpi na Waszych stołach?

przepis na tortille
fot. własna
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!