Doskonały przepis na pieczeń schabową, która będzie wspaniałym obiadem nie tylko na co dzień, ale również od święta.

Jest to przepis na pieczeń ze schabu, który w naszej rodzinie zadomowił już dawno temu i niezmiennie zachwyca swym cudownym smakiem, delikatnością mięsa i niepowtarzalnym zapachem… A oto przepis krok po kroku, jak ją wykonać.

Przepis na pieczeń – składniki

przepis na pieczeń
fot. własna
  • mięso wieprzowe
  • mleko do namoczenia
  • olej
  • 2 marchewki
  • por
  • kminek
  • sól i pieprz

Przepis na pieczeń schabową krok po kroku

  1. Mięso dokładnie myjemy i namaczamy w garnku z mlekiem. Najlepiej namaczać mięso w mleku przez kilka godzin. Można na przykład wstawić do mleka i do lodówki wieczorem, dzień przed przygotowaniem pieczeni.
  2. Na patelnię wylewamy olej i podgrzewamy.
  3. Mięso wyjmujemy z mleka, odsączamy i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Podsmażamy z każdej strony przez około 2 minuty każda ze stron.
  4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, układamy mięso, dodajemy pokrojone marchewki i por. Z góry posypujemy mięso kminkiem. Naczynie żaroodporne przykrywamy.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 2000C. Wkładamy mięso i pieczemy przez około godzinę.
  6. Dopiero po wyjęciu mięso możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli mięso posolimy przed upieczeniem, stanie się twarde.

Pieczeń jest naprawdę bardzo dobrym alternatywnym sposobem podawania mięsa. Sprawdzi się fenomenalnie w każdym domu i z cała pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.

Smacznego!

przepis na pieczeń
fot. własna
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!