Nieszczelne jelita, zwane także  zespołem nieszczelnego jelita powodują wiele rozmaitych chorób w całym naszym organizmie. Jakie objawy dają nieszczelne jelita? Co mogą spowodować? Jak się przed tym chronić?

Nieszczelne jelita, nazywane także zespołem nieszczelnych jelit to schorzenie coraz częściej diagnozowane. Zachorowalność na tą ciężką chorobę jest ogromna, a jej wykrywalność nadal stanowczo niewystarczająca. Poprawna nazwa tej jednostki chorobowej to zespół jelita przesiąkliwego (ang. leaky gut syndrome, LGS) i z takim nazewnictwem możemy się spotkać w wielu naukowych publikacjach na temat chorób jelit. Potocznie używa się także nazw nieszczelne, cieknące i dziurawe. Dlaczego?

Nieszczelne jelita są po prostu nieszczelne. Ciągłość tkanki jelit jest przerwana, ale uszkodzenia są tak niewielkie, że nie wykrywalne podczas np. kolonoskopii. Nasze jelita posiadają komórki nabłonka, które przylegają ściśle do siebie, dzięki czemu są niezwykle szczelne i nierozerwalne. Dzięki temu, wszystkie składniki pokarmowe niezbędne naszemu organizmowi są wchłaniane w jelitach i dostarczane odpowiednim komórkom. Szczelność zapobiega natomiast przedostawaniu się bakterii, grzybów i antygenów z jelit. Są one po prostu wydalane.

Jeśli jednak dojdzie do rozluźnienia lub uszkodzenia wspomnianych połączeń, dochodzi jednocześnie do rozszczelnienia bariery jelitowej. Jak nie trudno się domyśleć, wszelkie patogeny i cząsteczki pokarmowe nie mają problemu z przedostaniem się do krwioobiegu.

 

W takim przypadku, nasz organizm uznaje wszystkie te substancje za potencjalnie zagrażające i uruchamia produkcję przeciwciał w układzie odpornościowym. W dłuższym czasie powoduje to przewlekły stan zapalny organizmu i w efekcie rozwój wielu chorób autoimmunologicznych. Tak długo, jak nasze jelito nie zostanie uszczelnione, tak długo nasz układ odpornościowy będzie produkować przeciwciała i atakować nimi kolejne tkanki i narządy naszego organizmu. Przewlekły stan zapalny nieustannie nasila się, objawy są coraz bardziej widoczne i doskwierające, mnożą się i nasilają.

 

Nieszczelne jelita – przyczyny

Nieszczelne jelita mogą powstać w skutek wielu czynników. Do najczęstszych przyczyn zalicza się:

  • przewlekły stres – silnie osłabia układ odpornościowy i zwiększa narażenie na różne choroby,
  • niewłaściwa dieta – mało urozmaicona, za to bogata w cukry, konserwanty, sztuczne barwniki i węglowodany. Nieszczelne jelita są często wywoływane także przez regularne stosowanie bardzo ostrych przypraw, alkoholu i glutenu. Badania pokazują, że gluten stymuluje białko zwane zonulina, która przyczynia się do rozszczelnienia błony śluzowej w jelitach i zwiększa jego przepuszczalność. Rozszczelnieniu jelit sprzyja również cukier, fruktoza, produkty GMO i wysoko przetworzone, jak również niedobory w diecie aminokwasów: L-glutaminy, glicyny i proliny,
  • leki – często powodują uszkodzenie błony śluzowej jelit,
  • dysbioza – czyli zachwiana równowaga pomiędzy korzystnymi i szkodliwymi bakteriami jelitowymi,
  • niski poziom glutationu, który chroni i odbudowuje błonę śluzową jelit, a zawarty jest m.in. w awokado, szparagach, brokułach, brukselce, czosnku, cebuli i kapuście. Istotna jest także walka z wolnymi rodnikami,

    nieszczelne jelita
    fot. Thomas Galvez (flickr, CC BY 2.0)
  • zakażenia bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze – silnie uszkadzają barierę ochronną jelit,
  • zaburzenia hormonalne,
  • niedoczynność tarczycy,
  • niedobór kwasu solnego,
  • nadmierne spożywanie alkoholu, kofeiny i tytoniu,
  • promieniowanie,
  • chemioterapia.

 

Niestety, większość przyczyn nieszczelności jelit bardzo ciężko jest wyeliminować z codziennego życia. Jeśli jednak postaramy się eliminować szkodliwe czynniki, a w naszej diecie pojawią się na stałe składniki wpływające pozytywnie na nasze jelita, to z pewnością zminimalizujemy dalsze ryzyko rozwoju choroby.

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!