Naleśniki to wspaniała potrawa. Smakują wyjątkowo zarówno na słodko, jak i podawane w bardziej koszerny sposób. Oto łatwy przepis na naleśniki.

Smak naleśników pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moje pierwsze skojarzenia z najsmaczniejszymi naleśnikami to wspomnienie jeszcze z czasów przedszkola (a więc naprawdę bardzo, bardzo dawno temu), kiedy podawano je z serem twarogowym w środku, były zawijane bądź składane, polane pyszną polewą czekoladową. To wspomnienie jest we mnie na tyle silnie zakorzenione, że do dzisiejszego dnia uwielbiam tak właśnie serwować tą potrawę. Podaję je również między innymi w taki sposób moim dzieciom. Są nimi równie zachwycone co i ja.

 

Naleśniki -przepis

Przepis na naleśniki należy do jednego z najprostszych. Potrzebujemy:

pół litra mleka

1 jajko

2 szklanki mąki pszennej

szczyptę soli

łyżeczkę cukru

2 łyżki oleju

 

szybka sałatka
fot. własne

 

Szybka sałatka – przepis na szybką i zdrową sałatkę

 

 

 

 

co jest nalepszem źródłem wapnia
fot. HealthAliciousNess (flickr, CC BY 2.0) )

 

 

Czy wiesz, co jest najlepszym źródłem wapnia?

 

 

 

śniadnanie
fot. AlivaPam (flickr, CC BY-ND 2.0)

 

 

Śniadanie. Dlaczego jest takie ważne?

 

 

 

 

 

Naleśniki – jak przygotować?

Wystarczy, że wszystkie te składniki wrzucimy do miski i zmiksujemy je razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, zbyt wodniste możemy dodać jeszcze trochę mąki. Najlepiej, gdy ciasto ma konsystencję płynnej śmietany. Jeśli będziemy smażyć naleśniki z bardziej wodnistego ciasta, wyjdą nam cieńsze. Jeśli z odrobinę bardziej gęstego, uzyskamy grubsze placki.

 

Uwaga!

 

Dodając olej do ciasta, wystarczy że posmarujemy tłuszczem patylnię jedynie przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Każdy kolejny naleśnik nie będzie przywierał do patelni o powłoce teflonowej bądź innej nieprzywieralnej.

 

Ciasto wylewamy chochelką na rozgrzaną patelnię i rozlewamy je równomiernie po całej patelni. Smażymy z jednej strony aż do uzyskania rumianego koloru, a następnie odwracamy i zmażymy z drugiej strony. Pamiętajmy, że z drugiej strony naleśniki smażą się zdecydowanie szybciej niż z pierwszej, więc warto uważać, aby ich nie spalić.

 

Naleśniki warto podawać w ulubiony sposób. Doskonale smakują z dżemami owocowymi, twarogiem, ocowami świeżymi, a nawet warzywami, na przykład ze szpinakiem. Świetnie pasuje do nich czekolada i kakao, ciekawym połączeniem jest też czekolada z owocami kiwi, pokrojonymi w plasterki. Warto jest eksperymentować i odnaleźć swój ulubiony smak!

naleśniki
fot. własne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!