Miód to naturalny dar od naszej Matki Natury. Jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Jaki miód wybrać? Który miód ma jakie właściwości? Podpowiadamy!

W te zimowe wieczory wielu z nas marzy o tym, aby napić się gorącej herbaty. Warto jednak zadbać o swoje zdrowie i zamiast stosować nie zdrowy cukier do słodzenia herbaty, dodać do niej łyżeczkę miodu. Pamiętajmy jednak, żeby nie dodawać go do gorących płynów. Zbyt wysoka temperatura może bowiem zniszczyć wiele drogocennych składników zawartych w tym słodkim nektarze.

 

Wszystkie składniki zawarte w miodzie są pochodzenia naturalnego, z ciężko i mozolnie zbieranego przez pszczoły pyłku roślin. Składniki te wykazują naprawdę pozytywne działanie na nasze zdrowie. Między innymi podnoszą naszą odporność.

 

Jaki miód najskuteczniej działa na różne rodzaje schorzeń?

Z AKACJI – najlepszy na przeziębienia, zaburzenia układu pokarmowego, a także nerek i układu moczowego

LIPOWY – doskonale wpływa na leczenie górnych i dolnych dróg oddechowych. Ponadto wspiera funkcjonowanie układu krążenia, układu nerwowego, a także łagodzi objawy stresu

RZEPAKOWY – najskuteczniej zwalcza stany zapalne dróg oddechowych. Dodatkowo wspiera pracę serca, wzmacnia naczynia wieńcowe, wykazuje drogocenny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe

WRZOSOWY – stosuj podczas stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Warto pić także przy stanach zapalnych żołądka i jelit, nerek i układu moczowego oraz gruczołu krokowego

SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH – wykazuje szczególne, drogocenne działanie na dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, choroby serca i naczyń krwionośnych, ale również łagodzi nerwice

 

Pamiętajmy jednak, aby wybierać naturalne miody, ze sprawdzonych źródeł. Często te dostępne w marketach za nie wielkie pieniądze, w rzeczywistości są sztucznie napełniane substancjami chemicznymi, a nie wiele mają wspólnego z prawdziwymi, naturalnymi miodami.

Jeśli zależy nam szczególnie na właściwościach bakteriobójczych miodów, powinniśmy rozpuścić 1-2 łyżeczki w szklance letniej, przegotowanej wody i pod przykryciem pozostawić na 12 godzin. W okresie od jesieni do wiosny, warto wypijać szklankę takiej mikstury 3-4 razy w tygodniu, a z pewnością nasza odporność na choroby się zwiększy.

miód
fot. Dino Giordano (flickr, CC BY 2.0)
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!