Medycyna naturalna była stosowana od początku istnienia człowieka. Z jej pomocą nie tylko zapobiegano chorobom, ale także je leczono. Ty też możesz pokonać chorobę w naturalny sposób!

Choć niegdyś medycyna naturalna nie była tak skuteczna jak dziś, to stanowiła jedyny sposób leczenia. Przez lata naukowcy badali wpływ wielu różnych substancji na organizm człowieka. Dzięki tym badaniom zaczęto opracowywać lekarstwa oparte na składnikach naturalnych, a w dalszym postępie nauki, przemysł farmaceutyczny (oraz kosmetyczny) znacznie ewoluował.

Postęp nauki jest ogromny, mimo to jednak po dziś dzień firmy zarówno farmaceutyczne, jak również kosmetyczne, chętnie korzystają z darów natury. Ogromna ilość składników naturalnych to składniki pochodzenia naturalnego!

Medycyna naturalna – jak ją wykorzystywać w warunkach domowych?

Najprostszym, a zarazem najskuteczniejszym sposobem jest przyswojenie wiedzy na temat działania różnych produktów spożywczych na nasz organizm. Oczywiście, połączone z wykorzystywaniem zdobytej wiedzy. Jeśli zrozumiemy, jakie produkty powinny zostać wykluczone w danej chorobie, a które pomogą w leczeniu i będziemy się do tego stosować każdego dnia, w szybkim tempie poprawi się stan naszego zdrowia. Co więc jeść, jeśli chcemy poprawić stan naszego układu krążenia, zapobiegać cukrzycy, schudnąć, oczyścić organizm, wzmocnić odporność, układ pokarmowy bądź znacząco poprawić nasz wygląd i kondycję? Odpowiadamy!

Co jeść, by wzmocnić układ krążenia i obniżyć poziom cholesterolu?

Aronia – obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Błonnik – pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zmniejsza przyswajanie cholesterolu z pokarmów. Zwalcza nadciśnienie tętnicze, działa przeciwmiażdżycowo.

Czarny bez – zawiera flawonoidy, które bardzo pozytywnie wpływają na kondycję naszego serca i naczyń krwionośnych.

Czosnek – zawarty w nim siarkowodór rozluźnia naczynia krwionośne i umożliwia swobodny przepływ krwi.

Głóg – wspomaga prawidłową pracę serca, reguluje ciśnienie tętnicze.

Granat – wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi, a zawarte w nim przeciwutleniacze umożliwiają swobodny przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.

Grejpfrut reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, oczyszcza nasz organizm z toksyn.

Jagody acai – są silnym przeciwutleniaczem. Poprawia kondycję serca, hamuje procesy starzenia się.

Karczoch – skuteczny w obniżeniu poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy.

Oleje: arganowy, lniany i z wiesiołka – to znakomite źródła kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy.

Sok z buraka – działa krwiotwórczo, poprawia jakość krwi, pomaga zwalczać anemię.

Sok pomidorowy – powinien stanowić element obowiązkowy diety osób z chorobami serca. Zawiera m.in potas, magnez i żelazo, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca. Dodatkowo, oczyszcza nasz organizm, pomaga usunąć toksyny, koi system nerwowy i regeneruje skórę.

Winogrono – zawiera resweratrol, który jest przeciwutleniaczem. Wzmacnia naczynia krwionośne i działa przeciwmiażdżycowo.

 

Co jeść, by pokonać cukrzycę?

Błonnik – pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zapobiega nadmiernemu wchłanianiu cukrów prostych z pokarmów.

Grejpfrut i mango – posiadają niski indeks glikemiczny, oczyszczają nasz organizm z toksyn.

Morwa biała – hamuje pracę enzymów trawiennych, które są odpowiedzialne za trawienie węglowodanów, co wpływa na prawidłowe stężenie glukozy we krwi.

Ksylitol – to naturalny słodzik, który w przeciwieństwie do cukru, posiada niski indeks glikemiczny, nie powoduje skoków glukozy i insuliny we krwi.

Stewia drugi naturalny słodzik. Również nie podnosi stężenia glukozy i insuliny we krwi, bezpieczny dla osób chorych na cukrzycę.

 

Medycyna naturalna, a odchudzanie i oczyszczanie organizmu

Aloes – odtruwa organizm i usuwa szkodliwe toksyny.

Ananas – to niezwykły owoc, który zawiera unikalny zestaw enzymów i kwasów owocowych, które bardzo skutecznie przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Błonnik – wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi, wiąże wodę w organizmie, pomaga usuwać jej nadmiar i daje poczucie sytości na długi czas.

Jęczmień – skutecznie odkwasza organizm i przyspiesza proces odchudzania.

Ksylitol i stewia – bardzo niskokaloryczny, zmniejsza apetyt na słodycze.

Ocet jabłkowy – głównym składnikiem jest pektyna, która reguluje poziom cholesterolu we krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, zapobiega chorobom układu krążenia.

Pokrzywa – doskonale oczyszcza organizm, posiada właściwości moczopędne.

Zielona i czerwona herbata – wspomagają przemianę materii.

Zielona kawa – wpływa na szybszą przemianę materii, wspomaga proces odchudzania.

 

Medycyna naturalna i wspieranie odporności

Brzoza – sok z brzozy, pity regularnie, skutecznie wzmacnia system odpornościowy i chroni nasz organizm przed wirusami.

Czosnek – to naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii. Rozgrzewa, działa napotnie, udrażnia drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie.

Lipa – ma działanie napotne. Dzięki śluzom zawartym w liściach lipy, łagodzi kaszel i ból gardła.

Malina – zarówno owoce jak i liście malin wykazują bardzo skuteczne działanie przeciwgorączkowe, napotne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i uspokajające. Dodatkowo, maliny są bogatym źródłem witamin i minerałów. W okresie od jesieni do wiosny powinno się korzystać z dobroczynnych mocy malin każdego dnia.

Miód – (przede wszystkim miód spadziowy), to naturalny antybiotyk, który chroni nas przed bakteriami i wirusami. Regularne spożycie skutecznie chroni przed infekcjami.

Olejki z oregano i pichtowy – mają działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, są też bogate w witaminy i minerały, pomocne w walce z przeziębieniem.

Róża, pigwa, czarny bez, acerola, agawa – wszystkie te rośliny są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która jest aż 5-krotnie bardziej aktywna niż ta w postaci leków z apteki. Są absolutnie niezastąpione w okresie zachorowań.

Sok z kapusty kwaszonej – niszczy bakterie i wirusy, pobudza układ odpornościowy do działania.

Tran – dzięki kwasom omega, wykazuje działanie przeciwzapalne. Dodatkowo jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnych witamin A i D.

 

Medycyna naturalna dla poprawy wyglądu i kondycji

Dynia – bogate źródło cynku, chroni prostatę, wpływa na płodność.

Siemię lniane – wywar z siemienia lnianego to doskonała maseczka na włosy, dzięki której staną się zdrowe i lśniące. Poprawia także kondycję paznokci.

 

Medycyna naturalna dla zdrowia układu pokarmowego

Amarantus – jedno z najbogatszych źródeł żelaza. Jest cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka i nie zawiera glutenu.

Błonnik, śliwka, otręby – doskonale działają na nasz układ pokarmowy, oczyszczając jelita i wspomagając ich perystaltykę.

Borówka czernica – niezastąpiona w przypadku problemów z biegunką.

Jeżyna – skuteczna nawet w przypadku przewlekłych problemów ze zgagą. Doskonale zwalcza też biegunkę i mdłości.

Karczoch – zawiera cynarynę, która regeneruje wątrobę i usuwa toksyny z organizmu. Wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego.

Olejek z czarnuszki – wykazuje właściwości antywrzodowe.

Ostropest plamisty – zawiera sylimarynę, która wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i regeneruje wątrobę.

Senes – herbata z liści senesu jest skuteczna przeciwko zaparciom. Niestety, nie można stosować jej przewlekle!

Siemię lniane i olej lniany – śluzy zawarte w nasionach lnu powlekają błony śluzowe układu pokarmowego, w tym także żołądka, łagodząc wrzody. Lignany i błonnik usprawniają pracę jelit i zapobiegają zaparciom.

medycyna naturalna
fot. tgraham (flickr, CC BY-SA 2.0)
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!