Marnowanie żywności wciąż jest bardzo częstym zjawiskiem. Dotyczy niemal wszystkich przedstawicieli naszego społeczeństwa. Jak temu zaradzić?

Marnowanie żywności jest zwykle tematem pomijanym, przemilczanym przez większość osób. Wydaje nam się normalne i oczywiste, że niezjedzona żywność jest wyrzucana do kosza na śmieci. Polska zajmuje aż piąte miejsce w rankingach krajów europejskich dotyczących marnowania jedzenia. Aż 35% naszych Rodaków przyznaje się otwarcie do wyrzucania żywności. W praktyce, takich osób jest znacznie więcej!

 Dlaczego wyrzucamy jedzenie?

Wciąż najczęstszym powodem wyrzucania jedzenia do śmieci jest jego nieświeżość. Znajdując w lodówce czy na półce przeterminowane produkty żywnościowe, pleśniejące, gnijące czy też brzydko pachnące lub wyglądające, od razu wyrzucamy je do kosza. Bywa także, że wolimy coś wyrzucić, bo nie pamiętamy, kiedy było otwarte. To również wydaje się być oczywiste, bo przecież nie chcemy się zatruć. Innym popularnym powodem marnowania jedzenia jest fakt, że po prostu nie mamy na coś ochoty przez długi czas, niepotrzebnie zajmuje miejsce w kuchni i ww ramach „sprzątania” często zostaje wyrzucone. Niestety, zachowania te świadczą o braku odpowiedzialności, marnotrawstwie, a przede wszystkim – niszczymy w ten sposób środowisko.

Jak nie marnować jedzenia?

Istnieje kilka bardzo prostych zasad, dzięki którym możemy zaprzestać wyrzucaniu jedzenia.

Po pierwsze, nie dopuszczajmy do tego, aby produkty żywnościowe zaczynały się psuć. Uchronić od tego może odpowiedni sposób przechowywania jedzenia.

Po drugie, jeśli zdarza się nam nie pamiętać, kiedy dany produkt był otworzony – zapisujmy te informacje, np. na opakowaniu. Wystarczy napisać datę, a wszyscy domownicy będą mogli szybko zorientować się, kiedy mija termin spożycia danej rzeczy.

Po trzecie, róbmy tylko przemyślane zakupy. Planujmy, róbmy listy zakupów i nie pozwalajmy sobie na kupowanie czegoś z ciekawości i nie kosztowanie tego. Niech do zakupowego koszyka trafiają tylko te produkty, które na pewno zostaną zjedzone.

Marnowanie jedzenia – jak je przechowywać?

Warto ustawiać na półkach oraz w lodówce produkty tak, aby te o krótkiej dacie były z przodu. Pamiętajmy także, że najszybciej tracą świeżość mięso i ryby. Powinniśmy przechowywać je w lodówce jedynie w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Wędliny warto zawijać w papier pergaminowy i tak odstawiać do lodówki. Jeśli zamkniemy wędliny w plastikowym opakowaniu lub w folii, stworzymy warunki bez dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych.

Nadrzędną zasadą jest również czystość lodówki i szafek kuchennych. Jeśli szafki i lodówka będą czyste, bakterie nie będą się tak szybko rozprzestrzeniać, co pozwoli dłużej zachować świeżość produktów żywnościowych. Pamiętajmy również o tym, że pleśń z psujących się produktów, bardzo szybko rozprzestrzenia się, zarażając również pozostałe produkty żywnościowe.

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!