Lasagne to bardzo ciekawa i bardzo sycąca potrawa z makaronem i tym, na co przyjdzie nam ochota. Dziś prezentujemy nasz ulubiony przepis na lasagne a’la bolognese z sosem beszamelowym.

Co potrzeba:

Makaron lasagne kupiony w sklepie bądź…zrobiony samodzielnie.

My robimy samodzielnie.

Należy połączyć ok. 300g mąki pszennej z 2 jajkami i ok. 1/2 szklanki wody. Ciasto musi być dość twarde, ale musi dać się rozwałkować. Wałkujemy płaty, odstawiamy na około godzinę i można łączyć je z reszta składników na lasagne.

lasagne
fot. własna

Sos do spaghetti a’la bolognese:

  • mięso mielone
  • 5 marchewek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 sery Mozzarella (najłatwiej kupić od razu wiórki)
  • ewentualnie żółty ser
  • pietruszka
  • pomidory w puszce
  • przecier pomidorowy
  • pieprz
  • sól
  • ulubione przyprawy ziołowe (oregano, bazylia, tymianek…)

    sos beszamelowy
    fot. własna

Sos beszamelowy do spaghetti:

  • 500 ml mleka
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • serek topiony np. gouda, z szynką itd.

Jak przygotować sos a’la bolognese do lasagne?

  1. Na patelni, w woku lub garnku rozgrzewamy olej. Na oleju trzeba zeszklić cebulę i podsmażyć czosnek.
  2. Dodajemy mięso i smażymy wszystko razem.
  3. W osobnym garnku gotujemy marchewkę, którą możemy wcześniej zetrzeć na tarce.
  4. Kiedy mięso się podsmaży, dodajemy do niego pomidory z puszki oraz pomidory pokrojone w drobną kosteczkę i dusimy pod przykryciem.

    lasagne
    fot. własna
  5. Ugotowaną marchewkę dodajemy do sosu.
  6. Sos przyprawiamy do smaku i gotujemy nadal pod przykryciem.

W między czasie szykujemy sos beszamelowy

  1. W garnuszku lub rondelku rozpuszczamy masło.
  2. Powoli dodajemy mąkę, ciągle mieszając, żeby nie pojawiły się grudki.
  3. Zanim mąka z masłem zacznie zmieniać kolor, powoli dolewamy mleko.
  4. Ciągle mieszając, przyprawiamy sos.
  5. Kiedy sos zacznie się gotować, dodajemy serek topiony i mieszamy, aż serek się rozpuści.
  6. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż się ostudzi.

    lasagne
    fot. własna

Jak przygotować lasagne?

  1. Włączamy piekarnik, aby rozgrzał się do 180oC.
  2. Naczynie, w którym będziemy piekli lasagne, smarujemy olejem lub masłem.
  3. Na dół dajemy jedną warstwę makaronu.
  4. Następnie dajemy sos z mięsem.
  5. Sos beszamelowy.
  6. I posypujemy serem mozarella.
  7. Przekładamy warstwy, aż do skończenia się składników.

    lasagne
    fot. własna
  8. Na górę układamy makaron.
  9. Na makaron ostatnią porcję sosu beszamelowego.
  10. Posypujemy startym serem.
  11. I wkładamy do piekarnika.
  12. Pieczemy przez około 30 minut.

 

 

lasagne
fot. własna

 

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!