Dziś prezentujemy przepis na kotlety z kaszy jaglanej. Są to bardzo zdrowe i pyszne kotleciki. Z pewnością zasmakują każdemu.

Proponowaliśmy już kilkukrotnie przepisy na różne rodzaje kotletów. Wiemy również, że wielu naszym czytelnikom spodobały się nasze propozycje. Jednakże, do tej pory były to przede wszystkim przepisy na kotlety przygotowywane z mięs. Dziś rozpoczniemy rówież cykl pomysłów na kotlety z innych produktów niż tradycyjne, mięsne.

Pierwszą naszą propozycją jest przepis na kotlety z kaszy jaglanej. Od pewnego czasu kasza jaglana stała się ogromnie popularna w menu Polaków. Doceniamy nie tylko jej ciekawy smak, ale również ogromne walory zdrowotne. Bowiem kasza jaglana jest najzdrowszym rodzajem kaszy. Jest kaszą bardzo bogatą w witaminy i minerały, jak również bardzo korzystnie wpływa na stan zdrowia naszych jelit.

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej jest bardzo pyszny, zdrowy i z całą pewnością bardzo oryginalny.

Kotlety z kaszy jaglanej – co potrzebujemy?

kotlety z kaszy jaglanej
fot. prywatne

1 duży kubek kaszy jaglanej

6 średnich pieczarek

1 cebula

1 marchew

1 surowe jajko

bułka tarta

2 łyżki masła

oliwa lub olej do smażenia

sól

pieprz

ewentualnie inne przyprawy

 

Kotlety z kaszy jaglanej – jak przygotować?

kotlety z kaszy jaglanej
fot. prywatne
  1. Na początek należy ugotować kaszę jaglaną w 2 szklankach wody. Kaszę wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Do wody dodajemy również łyżkę masła.
  2. Cebulkę i pieczarki kroimy na malutkie kawałeczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy również pieczarki.
  3. Marchew należy obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy ją na patelnię do cebuli i pieczarek i podsmażamy na wolnym ogniu tak długo, aby jak najwięcej wody odparowało z warzyw.
  4. Ugotowaną kaszę odstawiamy, aby ostygła. Warzywa po odparowaniu wody również odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Gdy wszystkie produkty ostygną, wrzucamy je do dużej miski, łączymy kaszę z warzywami, dodajemy 1 surowe jajko, przyprawy i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

 

Smacznego

kotlety z kaszy jaglanej
fot. prywatne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!