Dziś kolejna odsłona naszych przepisów na kotlety. Tym razem przedstawiamy przepis na kotlety mielone ze szpinakiem. To pyszny sposób, aby przemycić w naszej diecie szpinak.

O tym, że szpinak jest bardzo zdrową i pożywną rośliną nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Mięso jest równie istotnym składnikiem naszej codziennej diety. Jak jednak przygotować ten wspaniały i pyszny posiłek? Prezentujemy bardzo prosty przepis na kotlety mielone ze szpinakiem, które posmakują każdemu!

Jeśli zalezy nam na wybornym smaku, niezwykle istotne jest to, jakie mięso wybierzemy. Aby przyrządzić naprawdę dobre kotlety mielone, mięso powinno być chude i z dobrej jakości mięsa. O świeżości nie wspominam, bo to oczywistość. Najlepiej byłoby, gdybyśmy kupili wybrany przez siebie kawałek ładnego mięsa i samodzielnie w domu zmielili mięso. Ale jeśli nie mamy takiej możliwości, to oczywiście możemy kupić gotowe mięso mielone.

 

Kotlety mielone – co nam będzie potrzebne?

  • Porcja mięsa mielonego,
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku,
  • 2 jajka,
  • sucha bułka namoczona uprzednio w mleku,
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli),
  • bułka tarta
  • oliwa lub olej do smażenia.

 

kotlety z kurczaka
fot. własna

 

Sposób na kotlety cz. 2 – kotlety z kurczaka

 

 

 

 

 

kotlety z kaszy jaglanej
fot. prywatne

 

 

Kotlety z kaszy jaglanej – pyszne i zdrowe

 

 

 

 

 

 

Kotlety mielone ze szpinakiem – jak je zrobić?

Przepis ten jest naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Efekt natomiast zdecydowanie powalający! Ogromnie polecam spróbować, bo naprawdę warto!

 

  1. Na początek należy spażyć szpinak. W tym celu przekładamy go na sitko, dokładnie myjemy, a następnie na 2-3 sekundy zanurzamy w gorącej wodzie / wrzątku. Tak zblanszowane liście odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego osuszenia.
  2. Mięso przekładamy do dużego, głębokiego naczynia, może być to miska lub garnek.
  3. Ostudzony szpinak kroimy według uznania, najlepiej nie cienkie paseczki, a następnie dokładamy pokrojone liście do mięsa w naczyniu.
  4. Dodajemy suchą bułkę, namoczoną w mleku.
  5. Wbijamy 2 jajka.
  6. Dodajemy przyprawy do smaku.
  7. Wszystko dokladnie ze sobą mieszamy gołymi rękami, aż wszystkie składniki dokladnie się wymieszają i połączą. Jeśli masa wydaje się zbyt wodnista, warto dosypać trochę bułki tartej.
  8. Po połączeniu składników należy umyć ręce, a na osobny talerz wsypać bułkę tartą.
  9. Wilgotnymi rękami formujemy kulki kotletów, wielkość uzależniona od upodobań.
  10. Kulki kotletów obtaczamy dokładnie w bułce tartej i ukladamy na patelni. Możemy je przy tym lekko spłaszczyć, aby lepiej i równomierniej usmażyły się wewnątrz. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Tak przygotowane podajemy do zjedzenia.

Smacznego!

kotlety mielone
fot. własne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!