Dynia to wspaniale warzywo, które ma fantastyczny smak. Nadaje się zarówno do ciast, zup jak i wielu innych dań. Jakie korzyści daje nam jedzenie dyni?

Dynia pasuje praktycznie do wszystkiego. Warto dodawać ją do zup, sosów, mięs, ryb, marynat, deserów i ciast.

Co takiego w sobie ma dynia, że warto ją jeść?

Dzięki zawartości beta-karotenu i karotenoidom, dynia doskonale zapobiega chorobom nowotworowym. Ponadto, beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobom serca, zawałom serca i udarom mózgu, oraz zmniejsza ciśnienie krwi. Dodatkowo, pestki dyni polecane są w szczególności do zwalczania pasożytów  w jelitach.

dynia

 

Jaki rodzaj dyni wybrać?

W zależności od przeznaczenia, warto zdecydować się na różne gatunki i odmiany tego wybornego warzywa. Warto eksperymentować i dodawać różne składniki, dzięki czemu nasza kuchnia nigdy nie będzie nudna.

Dynia zwyczajna jest okrągła, ma odcień żółci i pomarańczy. W smaku nie jest zbyt słodka. Nadaje się idealnie do marynat, sosów, mięs i wędlin.

Dynia Hokkaido jest równie popularna. Nadaje się idealnie do gotowania na parze, piec, dusić, nadziewać farszem, a także dodawać do każdego rodzaju gulaszu. Typ Hokkaido uważa się za najlepsze do zup, gdyż mają suchy miąższ i ciekawy smak.

Dynia piżmowa ma kremowy miąższ. Jest pozbawiona włókien i ma lekko orzechowy smak. Idealnie sprawdzi się do dyniowego puree, kremowej zupy, a także do dyniowego musu i marmolady. Wspaniale smakuje również z mięsem i warzywami.

Dynia makaronowa jest niewielka, podłużna i posiada strukturę włóknistą. Dzięki swojej strukturze, możemy podawać ją zamiast makaronu.

 

Nieuszkodzoną, o twardej skórce, całą dynię możemy przechowywać suchym i chłodnym miejscu nawet przez okres kilku miesięcy. Jeśli dynię przekrojono, można zawinąć ją w folię spożywczą i przechowywać w lodówce nawet do 5 dni!

Jak samodzielnie ususzyć pestki dyni?

Pestki dyni są zdecydowanie ogromną skarbnicą witamin i minerałów. Warto spożywać je jak najczęściej. Do suszenia w domu najlepiej nadają się pestki z odmian dyni zwyczajnej i piżmowej. Hokkaido są suche i twarde. Aby pestki nadawały się do spożycia, należy oczyścić je z miąższu, umyć pod bieżącą woda i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożone w przewiewnym miejscu na pergaminie, pozostawiamy na 2-3 dni.

Można również wysuszyć pestki w piekarniku, rozkładając je na blasze. Temperatura odpowiednia to ok. 50-60 stopni. Suszymy około 1,5 godziny.

dynia
fot. Liz West, (flickr, CC BY 2.0)
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!