W dzisiejszych czasach mało kto pamięta jeszcze smak prawdziwego chleba.  Jeśli posiadasz w domu automat do pieczenia chleba – jesteś prawdziwym szczęściarzem! Dziś prezentujemy przepis na domowy chleb z automatu, który nam ZAWSZE wychodzi 🙂

Nie oszukujmy się… Nawet najlepszy chleb z najlepszej piekarni w swoim składzie ma przynajmniej kilka substancji, które absolutnie nie powinny się tam znaleźć! Substancje spulchniające, regulatory kwasowości, polepszacze, przeciwutleniacze, no i oczywiście cała tablica Mendelejewa pod tajemniczą postacią różnie ponumerowanych „E”.

W prawdziwym chlebie nie ma miejsca na takie składniki. Prawdziwy, naturalny chleb nie pleśnieje, nie zielenieje (co innego np. słonecznik dodawany do niego).

Gdzie zdobyć w dzisiejszych czasach naprawdę dobry, prawdziwy chleb? Najprościej – jest go sobie upiec 😉

 

Przepis na domowy chleb z automatu:

290 ml wody

20g oleju

5 płaskich łyżeczek cukru

1,5 płaskiej łyżeczki soli

120 g mąki pszennej pełnoziarnistej

400 g mąki pszennej typ 650

2 płaskie łyżeczki drożdży instant

można dodać słonecznik, rodzynki, orkisz, siemię lniane i wszystko to, na co masz ochotę

 

Ustawiamy na program standardowy / nam najlepiej smakuje ciemna skórka

 

Chlebek z dużą zawartością błonnika, na pewno pomoże Ci zadbać o figurę i mieścić się w ulubione ciuchy 😉

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!