Nasz zegar biologiczny daje o sobie znać każdego dnia. Naucz się jeść zgodnie z nim, a nadmierne kilogramy, zmęczenie czy ochota na słodycze odejdą w niepamięć!

Wbrew pozorom, ale dieta zgodna z naszym zegarem biologicznym jest niezwykle istotna. Opiera się na możliwościach naszego organizmu do trawienia pewnych produktów o konkretnych porach dnia, a także na potrzebach magazynowania produktów. Niezwykle istotnym jest kiedy sięgniemy po owoce, co nam wolno a czego nam nie wolno zjadać pomiędzy posiłkami oraz co powinniśmy jeść o której porze dnia. Jeśli poznamy kilka prostych zasad i będziemy się do nich stosować, zaczniemy chudnąć każdego dnia, nawet nie zauważając, kiedy! Wykorzystajmy więc naszą naturę.

 

Dieta – poranek

Poranek to czas, kiedy nasz organizm wymaga dostarczenia dużej dawki energii. W nocy nie dostarczaliśmy żadnych składników odżywczych, a organizm był w stanie odpoczynku. W ciągu godziny od obudzenia się, powinniśmy spożyć energetyczne śniadanie, pełne składników odżywczych.

Co się stanie, jeśli pominiemy śniadanie?

  • Wolniejszy metabolizm – im później spożyjemy śniadanie, tym bardziej nastawimy nasz organizm na „oszczędny tryb pracy”, będziemy mieli mniej energii, a następene posiłki będą wiązać się z odkładaniem dużej ilości tkanki tłuszczowej.
  • Zwiększenie apetyty wieczorem – organizm przygotowując się na kolejną nocną głodówkę i „obawiając się” późnego dostarczenia kolejnej porcji składników odżywczych, będzie próbował przygotować się do tego wieczorem, przed pójściem spać. Wtedy możemy poczuć wilczy apetyt, któremu ciężko będzie się oprzeć, a to z pewnością zakończy się powiększeniem obwodu pasa.
  • Rozdrażnienie i nerwowość – tak zakończy się niedostarczenie organizmowi potrzebnej dawki energii. Brak pożywienia to dla nas ogromny stres, który z pewnością zakończy się wzmożonym napięciem nerwowym.

Co zjeść na śniadanie?

Śniadanie powinno zawierać w sobie kązdy element z piramidy żywieniowej. Sięgnijmy więc po eglowodany zlożone, na przykład ciemne pieczywo, płatki owsiane, kaszę czy ryż brązowy. Dostarczą one dobrze przyswajalnej energii. Białko i przetwory mleczne, a także warzywa i owoce doskonale sprawdzą się, jako zastrzyk witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

 

Dieta – popołudnie

Popołudnie to czas obiadu, kiedy powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi pełnowartościowe danie. Powinno być bogate zarówno energetycznie, jak i pełne witamin i minerałów. Jeśli obiad nie spełni tych warunków, wieczorem może ogarnąć nas głód, którego nie zaspokoimy lekką kolacją.

Co jeść?

Na obiad powinniśmy zjeść produkt, który zaspokoi naszą potrzebę dostarczenia pełnowartościowego białka. Doskonale sprawdzą się tutaj: mięso, ryby, jajka i nabiał. Warto również zjeść porcję ryżu, kaszy, ziemniaków lub ciemnego makaronu. Jeśli jednak mamy problem z utrzymaniem wagi, ta porcja węglowodanów powinna być bardzo symboliczna. Do każdego obiadu powinniśmy dodawać surówkę ze świeżych warzyw. Dzięki niezbędnej dawce witamin i minerałów nasz organizm będzie pracował znacznie wydajniej. Deser powinien być lekki i niskokaloryczny. Może nim być na przykład owoc.

 

Dieta – wieczór

Jeśli pomiędzy zjedzeniem ostatniego posiłku a śniadaniem wystąpi długa przerwa, nasz organizm zacznie magazynować tkankę tłuszczową. Z tej przyczyny, kolacja powinna być zjadana każdego dnia. Odpowiednią godziną jej spożycia są 2-3 godziny przed pójściem spać!

Jaka powinna być kolacja?

Kolacja powinna być nieduża i lekkostrawna. Żadnych dań smażonych czy pieczonych, a także warzyw strączkowych (np. groch, fasola, soja, soczewica), kapustnych (kapusta, kalafior, brokuły), i cebulowych (cebula, por, czosnek). Kolacja powinna być skomponowana z warzyw i chudego białka. Doskonałe będą drób, ryby, twaróg lub jajka.  Nie powinno się natomiast zjadać na kolację owoców, pieczywa, kaszy czy makaronów, gdyż są zbyt bogate w cukry, które o tej porze dnia z pewnością przekszatłcą się w tkankę tłuszczową.

 

Dieta – proste zasady

Przerwy pomiędzy głównymi posiłkami powinny wynosić około 3-4 godziny. Drugie śniadanie i podwieczorek warto komponować na bazie owoców, które dostarczą nam niezbędnych witamin i minerałów, a także pomogą między posiłkami utrzymać poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie. Aby nauczyć się jadać regularnie, warto przez pierwsze 1-2 tygodnie prowadzić dzienniczek zjadanych posiłków. Zapisuj w nim wszystkie zjadane posiłki i godziny, o ktorych jadasz. Warto również notować ilość spożywanych płynów.

 

Dieta – kiedy można jeść owoce?

W prawidłowej diecie codziennej, owoce można spożywać aż do godziny 16-17. Po tej godzinie nasz organizm zaczyna nie radzić sobie z metabolizowaniem cukrów zawartych w owocach, fruktozy, w związku z czym może zamienić ją w nadmierną tkankę tłuszczową. Owoce zawierają bardzo dużą ilość cukru, dlatego powinny być jedzone z umiarem. Najlepiej do 300g dziennie. Wieczorem powinniśmy zrezygnować z nich całkowicie.

 

Dieta – pij wodę!

Wodę możemy pić przez całą dobę. Warto wypijać około 8 szklanek na dzień, najlepiej pomiędzy posiłkami. Wybieraj wodę mineralną (powinna zawierać od 500mg składników mineralnych w litrze). Każda woda mineralna ma inny skład, więc warto sięgać po różne wody na półkach sklepowych. Wodę powinniśmy pić małymi łykami, przez cały dzień. Dzięki temu nasz organizm będzie efektywniej nawodniony.

 

Dieta – coś słodkiego

Badania pokazują, że około godziny 16 poziom insuliny we krwi wzrasta. Jeśli nie przekąsimy wtedy czegoś, mogą pojawić się problemy z koncentracją, zdolnościami logicznego myślenia, możemy czuć się senni i rozdrażnieni. Dieta zegarowa pokazuje, że możemy się wtedy skusić na podwieczorek. Może nim być na przykład owoc, jogurt naturalny lub ciastko zbożowe. Dzięki temu na pewno zyskamy nową energię do działania.

dieta
fot. Take Back Your Health Conference 2015 Los Angeles, (flickr, CC BY 2.0),
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!