Wapń jest bardzo potrzebnym minerałem dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale czy wiesz, co jest najlepszym źródłem wapnia?

Wapń nie tylko buduje nasze kości, zęby i ściany niektórych komórek w naszym organizmie, ale także jest odpowiedzialny za prawidłowe skurcze mięśni (także mięśnia sercowego), krzepnięcie krwi, komunikację międzykomórkową i prawidłową pracę hormonów. Z tego powodu koniecznym jest, aby dostarczać odpowiednie ilości białka naszemu organizmowi.

Na pytanie, co jest najlepszym źródłem wapnia, większość z nas odpowie: mleko. Otóż nie tylko. Z powodu poddania mleka procesowi pasteryzacji, nasz organizm często nie radzi sobie zbyt dobrze z przyswojeniem wszystkim składników odżywczych z mleka.
A jednak wapń jest bardzo potrzebnym minerałem.

 

Co buduje wapń?

Aż 99% zapotrzebowania naszego organizmu na wapń przeznaczone jest na budowę kości i zęby. Zaledwie 1 % wapnia bierze udział w pozostałych procesach (kurczeniu się mięśni, funkcjonowaniu komórek i neuroprzekaźników, czy też hormonów). Jeśli więc nie dostarczymy odpowiedniej ilości tego minerału do naszego organizmu, pozostałe narządy zaopatrzą się w wapń, pobierając go z naszych z kości.

 

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, swój organizm i kości – sprawdź co jest najlepszym źródłem wapnia.

Dla Ciebie i Twojego zdrowia, przedstawiamy 10 alternatywnych źródeł wapnia. Aby pomóc swojemu organizmowi przyswajać wapń, pamiętaj, aby dostarczać swojemu organizmowi także: witaminę D, magnez i mangan.

 

co jest nalepszem źródłem wapnia
fot. HealthAliciousNess (flickr, CC BY 2.0) )

Co jest najlepszym źródłem wapnia? Oto 10 alternatywnych produktów

 

  1. Kapusta, zwłaszcza włoska – zawiera 1g wapnia w 100mg. Poza tym, kapusta jest bogata w witaminę C, potas, fosfor, mangan, miedź,  żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B, no i błonnik.
  2. Migdały – suche, w postaci masła czy mleka. W 1g mają aż 254mg wapnia! Ponadto, migdały dostarczają nam witaminę E, czyli naturalny przeciwutleniacz. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo istotne dla naszego organizmu, ponieważ między innymi chronią przed zawałem i miażdżycą, korzystnie wpływają na pracę mózgu i zdolność koncentracji. Migdały poprawiają również wygląd skóry, włosów i paznokci.
  3. Brokuły – mają w 1g – 120mg wapnia! Co więcej? Witaminę C, B1, A, K, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy, fosfor, magnez, potas, żelazo, chrom i kwasy omega-3 i omega-6, a także substancje antyrakowe, jak np.: chlorofil, sulforafan, izotiocyjany oraz indol-karbinol.
  4. Śledzie– są bogate w witaminę D, pomagają więc w przyswajaniu wapnia. Śledzie to także doskonałe źródło białka oraz witamin A i E.
  5. Sezam – smażony lub suszony. W 1 łyżce nasion sezamu znajduje się 9 %. dziennego zapotrzebowania na wapń. W kwestii przyswajalności wapnia toczyły się dyskusję, ale stwierdzono, że węglowodany, proteiny i aminokwasy pomagają organizmowi łatwo przyswajać wapń z sezamu. Ponadto, sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, z grupy B, oraz składników mineralnych, np. cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza

    co jest najlepszym źródłem wapnia
    fot. Skånska Matupplevelser (flickr, CC BY-ND 2.0)
  6. Przetwory mleczne – są pełne dobroczynnych kultur bakterii.  Już jeden Kubek jogurtu pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na wapń i 20% na witaminę D.
  7. Siemię lniane – jest przede wszystkim pełne kwasów omega-3. W dodatku, już jedna szklanka jest w stanie zaspokoić 43% dziennego zapotrzebowania na wapń.. Połączenie zdrowego tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika sprawiają, że to doskonały wybór dla osób odchudzających się.
  8. Jarmuż– nieco zapomniany w naszej kuchni jarmuż, przy 1 szklance zaspokoi 9% dziennego zapotrzebowania na wapń.  Jego liście zawierają także: żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy, witaminy C, A i K. Jarmuż jest szczególnie polecany w profilaktyce wzroku. Dodatkowo, warzywo to ma właściwości przeciwnowotworowe oraz jest bogate w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się komórek.
  9. Orzechy brazylijskie – już jedna szklanka tych orzechów zaspokoi 21%. dziennego zapotrzebowania. W dodatku, jako źródło selenu spowalniają procesy starzenia i pobudzają do pracy układ immunologiczny.
  10. Liście gorczycy– 1 szklanka zaspokoi 6% dziennego zapotrzebowania. Są też źródłem witaminy C.

Jedz na zdrowie!

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!