Czekolada wielu z nas kojarzy się z niesamowitą rozkoszą, delikatnym wulkanem smaków na naszym podniebieniu. Czy wiesz jednak, że oprócz doskonałego smaku, czekolada posiada również właściwości lecznicze?

Głównym powodem, dla którego czekolada jest tak zdrowym produktem pozostaje fakt, iż zawiera w sobie dużą ilość kakao. Jakie drogocenne dla naszego zdrowia i urody skladniki możemy odnaleźć w każdej czekoladzie?

 

Antyoksydanty – najwięcej z grupy flawonoidów, tzw flawanole, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chronią przed wolnymi rodnikami nasze naczynia krwionośne, a także wszystkie narządy, do których naczynia doprowadzają krew (a zatem także serce, mózg, czy wątrobę itd.), obniża ciśnienie krwi.

 

Teobromina – wykazuje działanie podobne do kofeiny, jednakże znacząco się od niej różni. W kakale, a zatem także w czekoladzie, znajduje się jej szczególnie dużo. Teobromina wspaniale wpływa na nasze serce. Okazuje sie również być drogocennym źródłem cholesterolu HDL, czyli tego tzw. dobrego cholesterolu, którego nasz organizm potrzebuje i który pomaga zwalczać i zapobiegać chorobom serca i chorobom sercowo-naczyniowym.

 

Pirazyna – to bardzo ważny związek. Jest znany już od dość dawna, a zawdzięczamy mu naszą sprawność intelektualną. Związek ten podnosi sprawność intelektualną człowieka, przez co nawet jednak kostka czekolady korzystnie wpływa na koncentrację i sprawność intelektualną.

 

Węglowodany proste – są najłatwiej przyswajalnym źródłem energii dla człowieka. Jest więc szczególnie zalecana osobom, które uprawiają sport, dużo ćwiczom, ciężko pracują fizycznie, a także dziociom.

 

Skladniki mineralne – zaledwie 10 g czekolady zawiera 2 – 6 mg żelaza, 400 mg potasu, 100 – 140 mg magnezu, 180 – 250 mg fosforu,  40 – 60 mg wapnia oraz witaminy:  A, D, E i z grupy B.

 

Czekolada poprawia nastrój

Po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom serotoniny i endorfin. Serotonina pomaga zwlaczyc depresję i zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego, a endorfiny poprawiają nasz nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Dzięki zawartości magnezu, uspraniona jest praca mięśni, zwiększa się wchłanianie wapnia, ale również obniża poziom stresu. Doskonale zmniejsza dolegliwości syndromu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

 

Bez względu na to, jaką czekoladę wybieramy, czy będzie to mleczna, czy gorzka, a może smakowa, warto jest zwracać uwagę na jej skład. Najlepiej, by czekolada zawierała minimum 70% kakao, wówczas działa najkorzystniej. Czekolada mleczna również wykazała właściwości lecznicze, jednakże nieco mniejsze. Pamiętajmy także, aby wybrany prze nas smakołyk zawierał jak najmniej cukru, zwłaszcza syropu glukozowo-fruktozowego.

 

Dobra czekolada powinna mieć delikatną, aksamitną powierzchnię. Po przełamaniu powinno dać się wyczuć charakterystyczny zapach czekolady (a nie np. kawy), a w miejscu złamania powierzchnia powinna być gładka. Kostka czekolady powinna rozpływać sie w ustach i pozostawiać po sobie cudowny, słodko-cierpki posmak.

Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!