W trzeciej części naszego cyklu „sposób na kotlety” prezentujemy przepis na kotlet schabowy z pieczarkami i żółtym serem.

Kotlet schabowy należy do tradycyjnych polskich dań. Kotlety ze schabu jadamy dość często, ale zwykle w klasycznej formie. Dziś proponujemy trochę inny sposób podania tego wyśmienitego dania.

Kotlet schabowy z pieczarkami i żółtym serem – co potrzebujemy?

  • odpowiednią ilość kawałków schabu
  • przyprawy (sól, pieprz)
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • pieczarki
  • ser żółty

Kotlet schabowy z pieczarkami i żółtym serem – przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy.
  2. Do rondelka wlewamy jedną łyżkę oleju i gdy się nagrzeje, wrzucamy pieczarki.
  3. Pieczarki podsmażamy, aż zaczną się rumienić, a soki, które puszczą częściowo odparują.
  4. Schab dokładnie myjemy i ubijamy z obu stron. Jeśli pod deskę położymy ścierkę kuchenną, zmniejszymy hałas, a jeśli na kawałek mięsa położymy folię spożywczą i będziemy ubijać mięso przez folię, zapobiegniemy rozpryskiwaniu się mięsa po kuchni.
  5. Ubite mięso przyprawiamy do smaku.
  6. Roztrzepujemy jajko z jednym talerzu, a do drugiego wsypujemy bułkę tartą.
  7. Ubite i przyprawione mięso najpierw maczamy z obu stron w jajku, a następnie w obtaczamy je w bułce tartej.
  8. Tak przygotowane kotlety smażymy na wolnym ogniu na patelni z rozgrzanym olejem.
  9. Kiedy kotlety podpieką się z jednej strony, odwracamy je, a na upieczoną stronę kotlety, kładziemy ukrojony plasterek sera żółtego.
  10. Kotlet schabowy nakładamy na talerz serem żółtym do góry i nakładamy na niego przygotowane wcześniej i nadal ciepłe pieczarki.

Smacznego!

kotlet schabowy
fot. własna
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!