Czasem nachodzi nas chęć na coś słodkiego. Jeśli jednak w domu nie znajdziemy nic dobrego, możemy szybko upiec doskonałe ciastka – snickerdoodles. Ich smak zadziwi każdego!

Przygotowanie tych ciasteczek jest wyjątkowo łatwe i szybkie. W dodatku potrzeba nie wielu składników, które są tanie, więc koszt wykonania tych ciastek będzie zdecydowanie niski. W wykonaniu masy na ciasteczka ciekawe jest to, że możemy składniki połączyć ze sobą przy użyciu miksera, bądź po prostu zagniatając je rękami.

 

Ciastka z cukrem cynamonowym – co potrzebujemy?

Na około 30 sztuk ciasteczek potrzebujemy:

250g mąki pszennej

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

125g masła

100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Do zrobienia cukru cynamonowego potrzebujemy:

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka cynamonu

 

Ciastka – jak zrobić cukier cynamonowy?

Do miseczki wsypujemy 2 łyżeczki cukru i dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy, przykrywając małym talerzykiem.

 

Ciastka z cukrem cynamonowym – jak zrobić ciastka?

  1. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki soli. Suche składniki w misce wymieszać ze sobą i odstawić na chwilę.
  2. 250g masła ucieramy przy pomocy miskera dodając do masła 100g cukru. Dokładnie miksujemy na gładką masę.
  3. Do masy maślanej dodajemy 1 duże jajko oraz 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Dalej ucieramy składniki ze sobą.
  4. Do masy dodajemy suche składniki i całość miksujemy do połączenia się składników.
  5. Masa nie może się kleić. Jeżeli klei się – dodaj jeszcze trochę mąki pszennej.
  6. Jak już wcześniej wspomniano, jeśli wolisz, całość możesz zagnieść w rękach, bez użycia miksera.
  7. Z przygotowanej masy formujemy małe kuleczki, wielkości max. orzecha włoskiego.
  8. Każdą kulkę obtaczamy w cukrze cynamonowym.
  9. Ciasteczka w kształcie kulek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy grzbietem łyżki.

Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, bądź do zarumienienia się ciastek. Po upieczeniu ciastka studzimy na metalowej kratce.

Życzymy smacznego!

 

ciastka
fot. własna
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!