Wielu z nas uwielbia osłodzić sobie życie. Ciasteczka są do tego idealnym sposobem! Prezentujemy wspaniały przepis na miodowe ciasteczka, nie tylko na Święta.

Ciasteczka z miodem są wspaniałym sposobem na osłodzenie sobie dnia. Świetnie sprawdzą się zarówno z kawą lub herbatą, jak i czekoladą na gorąco, kakao czy sokiem owocowym. Dzięki temu, że w składnikach znajdziemy również dodatek miodu, ciasteczka są znacznie bardziej kruche, delikatne, wyjątkowe w smaku i mogą być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do dwóch tygodni! Śmiało można je przygotować w okresie świątecznym, sprawdzą się doskonale. Ich wyjątkowy smak zachwyci nie tylko w Święta, ale także przez cały rok! W dodatku – przygotowanie jest banalnie łatwe i szybkie!

 

Ciasteczka z miodem – składniki na około 20 sztuk

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przypraw korzennych

 

Ciasteczka z miodem – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Masa musi być dobrze połączona, dobrze zmieszana, ale nie wolno zagniatać ciasta zbyt długo.
  2. Gdy wszystkie składniki dokladnie się połączą, należy z ciasta zrobić kulę, owinąć dokładnie folią i włożyć do lodówki na 60 minut.
  3. Po upływie 60 minut, ciasto wyjmujemy z lodówki. 1/3 ciasta należy rozwałkować (podsypując mąką) na grubość ok. 4mm i wycinać dowolne kształty.
  4. Formę lub blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciastka.
  5. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasteczka pieczemy przez 10-12 minut, bądź do zrumienienia się brzegów ciastek.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, ciasteczka należy wystudzić na kratce.

 

W ten oto prosty sposób możemy cieszyć się wspaniałym smakiem domowych ciastek, które zaskoczą nas nie tylko prostotą wykonania, ale także swoim niebanalnym smakiem. Dodatek miodu sprawia, że ciastka również zyskują walory odżywcze, z uwagi na wiele drogocennych witamin i minerałów zawartych w miodzie. Ilość cukru białego, która jest potrzebna do przygotowania ciastek jest stosunkowo nie wielka, co jest kolejną zaletą ciasteczek z miodem. Smacznego!

 

ciasteczka
fot. własne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!