Ciasta powinny przede wszystkim zachwycać nasze podniebienia. Dziś wspaniałe i bardzo szybkie ciasto owocowe, przygotowane na bazie z płatków owsianych. Zdrowe i wyśmienite!

Dziś prezentujemy Wam przepis na wyśmienite ciasto, które jest nie tylko zdrowe, zawiera dość nie wielką ilość cukru, ale także wspaniale smakuje. Nasze ciasta zwykle należą do szybkich i prostych przepisów tak, aby każdy był w stanie poradzić sobie z przygotowaniem ciast. Dziesiejszy przepis to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

 

Jest to placek z owocami, do którego zdecydowanie najlepiej nadają się kwaśne owoce, można również wykorzystać kwaśny dżem. Najważniejsze, aby użyć czegoś kwaśnego, gdyż słodkie po prostu wychodzi niesmacznie.

Doskonale sprawdzą się porzeczki, pigwa, czy kwaśne odmiany jabłek.

Ciasto na zdjęciu zostało upieczone przy użyciu dżemu z pigwy. Smak zdecydowanie doskonały i niezapomniany.

 

Ciasta z owocami – co potrzebujemy?

250g mąki pszennej (około 2 szklanki)

150g zimnego masła

80g cukru (około pół szklanki)

100g drobnych płatków owsianych (również około 2 szklanki)

2 jajka

kwaśne owoce bądź kwaśny dżem

 

Ciasta owocowe – jak je upiec?

Przygotowanie naszego ciasta jest naprawdę bardzo proste, szybkie i nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy.

  1. Na początek warto przygotować owoce (obrać, umyć, jeśli są to np. jabłka, należy je również pokroić lub zetrzeć na tarce).
  2. Przygotowujemy miskę, w której umieszczamy przesianą mąkę, masło, cukier (najlepiej drobny), płatki owsiane, a także wbijamy 2 jajka.
  3. Następnie wszystkie te składniki dokładnie mieszamy, łączymy w jedną, grudkowatą masę. Można w tym celu użyć miksera, ale ciasto jest bardzo twarde. Jeśli ktoś obawia się o swój mikser, może ciasto zagnieść ręcznie.
  4. Po połączeniu wszystkich składników ze sobą, należy przygotować okrągła blachę, a na jej dnie najkorzystniej będzie ułożyć papier do pieczenia.
  5. Połową ciasta wykładamy starannie dno naszej formy do pieczenia.
  6. Następnie nakładamy jedyną porcję owoców. Warto to zrobić starannie i równiemierni, w miarę jak się da.
  7. Na górze również układamy, a właściwie to lepimy piętro z masy, która nam pozostała. Gdy cała warstwa zostanie wyłożona, ciasto wystarczy upiec.
  8. Nastawiamy piekarnik na 180°C. Ciasto wkładamy i pieczemy przez 30-35 minut.

 

Smacznego!

ciasta z owocami
fot. własne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!