Święta to cudowny czas pełen wspaniałych zapachów i potraw. Ciasta świąteczne to jeden z ich nieodzownych elementów. Dziś prezentujemy szybki i prosty przepis na ciasta świąteczne.

Zima i jej uroki jeszcze nie dały nam się we znaki, ale z pewnością niebawem nadejdzie. Wraz z zimą nadejdzie również czas Świąt Bożego Narodzenia, a niedługo później Świąt Wielkanocnych. Zarówno jedne jak i drugie Święta wiązać się będą z ogromną ilością przygotowań, a także mnogością przygotowywanych potraw. W kuchni świątecznej z pewnością nie może zabraknąć też tego co najsłodsze – ciasta świąteczne.

 

Dlatego już dziś warto zastanowić się, co znajdzie się na naszych stołach. Dziś prezentujemy bardzo prosty i szybki przepis na wspaniałe ciasto z bakaliami. Warto wzbogacić je również o orzechy włoskie – dzięki temu nasze ciasto będzie jeszcze zdrowsze i smaczniejsze. Nie bójmy się domowych wypieków, gdyż są niezastąpione. Jeśli znajdziemy tak prosty i szybki przepis na ciasto – z pewnością wypiek się uda, a rodzina będzie zachwycona.

 

Ciasta świąteczne – co nam będzie potrzebne?

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (możemy dać trochę mniej)
  • cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • aromat waniliowy lub 1/2 laski wanilii do pokruszenia
  • po 1 garści bakalii: rodzynki, żurawina, śliwki, morele, orzechy włoskie lub orzechy laskowe itd.

 

Ciasta świąteczne – jak je przygotować?

  1. Oddzielamy żółtka o białek.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę (będzie szybciej, jeśli dodamy szczyptę soli)
  3. Żółtka w osobnej misce ubijamy za pomocą miksera na gładką masę.
  4. Po jednej łyżce wsypujemy cukier do masy jajecznej. Cukier dodajemy powoli i stopniowo.
  5. Do masy dodajemy cukier wanilinowy i dalej mieszamy.
  6. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszamy aż do połączenia się na gładko wszystkich składników.
  7. Ciurkiem wlewamy olej, dalej mieszając.
  8. Kiedy składniki się połączą, odkładamy mikser. Do masy dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie łączymy masę.
  9. Do masy dodajemy bakalie i aromat waniliowy lub wkruszamy pół laski wanilii.
  10. Bardzo delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy na dużą formę do pieczenia, najlepiej wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia.
  11. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do suchega patyczka. Jeśli minie 40 minut albo ciasto zacznie niebezpiecznie ciemnieć, warto zmniejszyć odrobinę temperaturę.

Smacznego!

ciasta świąteczne
fot. własne
Podziel się :)
Masz stronę www? Prowadzisz bloga? Zarejestruj się w sieci TradeTracker i zarabiaj!